Откриха изложба на Златю Бояджиев в Националната художествена галерия

OFFNews 15 септември 2023 в 14:28 4101 0

Изложбата

Снимка Златю Бояджиев, "Почивка на нивата"

Изложбата "Послания" вече е изложена в НХГ

"Това, което ще видите, вероятно ви изглежда познато, но това не го прави по-малко интересно. Но съм абсолютно убедена, че ще има неща, които не познавате, които не сте виждали със сигурност."

Това каза директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова на откриването на изложбата „Послания“ вчера вечерта. Експозицията е поставена на два етажа в Националната художествена галерия.

Бубнова описа Златю Бояджиев като един от най-интересните живописци в България, като обясни, че изложбата е много голям и сериозен проект. Показаните творби са от много колекции, има и такива от семейната колекция на Златю Бояджиев. На 22 октомври ще бъде представен и нов каталог, който се подготвя. Ще има и аудио гид на български и на английски език с QR код.

Съветникът на президента Румен Радев доц. Пламен Славов, прочете поздравителен адрес от държавния глава. В него се казва, че Златю Бояджиев е един от най-емблематичните творци в българското изобразително изкуство през XX век: „Стотиците портрети и пейзажи, нарисувани от него са явно доказателство за характерното му светоусещане, обвито с топлина и искрени чувства“, пише Радев. "Животът и цялостното творчество на Златю Бояджиев са изпълнени със страст и вдъхновение до последния му дъх, което го издига сред световните майстори на изкуството", допълва президентът в поздравителния си адрес до екипа на изложбата.

Министърът на културата Кръстю Кръстев също бе изпратил приветствие, в което казва, че вярва, че "изложбата проследява по един нов начин основните стилове и поетични линии в творчеството на големия ни художник. А неговото творчество е творчество на посланията за родолюбие, за чест, за волята на духа, за силата на характера."

"Златю Бояджиев е един от колосите в нашето изобразително изкуство", каза кураторката на изложбата Боряна Вълчанова. Тя добави, че амбицията на екипа била да се подбере най-доброто от творчеството му, а негови творби има в почти всички галерии в страната. Семейството му предоставило скъп за тях архив и картини. На първия етаж са творбите, създадени преди 1951 г. преди Златю Бояджиев да бъде поразен от тежък инсулт. На втория етаж са произведенията от втория период, които са създадени след тежката парализа, в момента, когато художникът хваща четката с лявата си ръка.

Сред присъстващите в Националната художествена галерия бяха внукът на художника - Златин Бояджиев, правнучката Елена Димова и праправнучката му, дъщеря на Елена Димова.

Внукът му Златин каза, че за хората, които са го познавали и са живели с него, художникът си остава жив и изрази надеждата си, че тези, които имат интерес към неговото творчество, ще открият нещо ново в изложбата. „Ако някъде чуете почуквания, да знаете, че е той!“, каза Златин Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки