Най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства IETM се среща в София

OFFNews 07 февруари 2024 в 13:03 600 0

IETM в София

Снимка IETM в София

IETM в София

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” ще бъде домакин на годишната среща на IETM – международна мрежа за изпълнителски изкуства с централа в Брюксел. Събитието ще се състои между 12 и 15 юни под мотото Burn-in Burn-out, съобщават организаторите.

Очакват се стотици представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали, които ще търсят решения на локални и универсални проблеми в диалог с българската артистична общност.

IETM включва над 530 организации и индивидуални членове от над 60 държави. В София ще е втората голяма среща на мрежата след форум, състоял се преди 10 години.

Артистите ще повдигат темата за менталното здраве и пълноценното взимодействие на артиста с околната среда. Във време на финансова несигурност, изтощителна конкуренция, климатични и социални промени, които влияят все по-сериозно върху качеството на живот, обменът и подкрепата на общността остава единственият възможен път за нови решения. Големият разговор ще зададе различна визия за съвременната сцена, която включва нов етичен стандарт в професията, разумно използване на ресурсите и присъствие на повече зелени практики в индустрията.

В рамките на срещата членове на мрежата от цял свят ще насочат своето внимание и към една локална тема, която през последната година активизира повече от всякога българската, но и международна сцена – един процент за култура от държавния бюджет. Статутът на артистите и регулациите на условията на труд в сектора са припознати като актуален проблем за много други страни, където все още се търси неговото решение на най-високо държавно и европейско ниво.

Част от членовете на IETM ще имат възможност да се срещнат с артистичната общност в Габрово, Велико Търново (10 и 11 юни) и Варна (16 и 17 юни).

“Трудно ми е да опиша колко много са ми дали срещите на IETM през последните 15 години, контекст – за да се осъзная като европейски режисьор и мениджър и да видя, че не само българските независими артисти имат проблеми; самочувствие от усещането за съпричастност към световните тенденции; много нова информация, умения, шанса да видя прекрасни спектакли, част от които после канех на АСТ Фест или днес в Топлоцентрала. И не на последно място, множество безценни контакти и приятелства, които са най-голямото богатство на тази мрежа”, казва Веселин Димов, директор на „Топлоцентрала”.

Филмът на Искра Ангелова за рубриката Истории за доброто на OFFnews можете да гледате ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки