На 99 години почина художникът Любен Зидаров

OFFNews 04 януари 2023 в 14:28 1932 0

Любен Зидаров, автопортрет

Снимка Личен профил във Facebook

Любен Зидаров, автопортрет

Година преди да навърши 100 години вчера почина Любен Зидаров. "Той е една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор," посочиха от Съюза на българските художници.

Любен Зидаров е роден във Велико Търново през 1923 г., завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).

Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963. През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

През 2022 е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Поклон пред светлата му памет!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови