Младежкият театър кани творците да станат част от "Панаира на младите"

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2016 в 15:44 1634 0

Между 1 и 5 октомври за девети път ще се проведе фестивала „Панаир на младите“, организиран от Младежкия театър "Николай Бинев.

Тази година той ще бъде посветен на site-specific театъра, който е добре позната сценична форма в съвременния европейски и американски театър и слабо застъпен в България.

Това е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичното пространство, в което се случва, различно от конвенционалната сцена. Текстовете са най-често създадени специално за него, а понякога и адаптирани спрямо характерните особености на локацията.

Studio as site е междинна форма на site-specificity, която включва използването на пространства в театъра, чието основно предназначение е различно от сценичното и не пред(по)лага на пръв поглед театрален пърформанс. Идеята на Младежки театър е да оживи 5 такива пространства, като за целта продуцира реализирането на 5 проекта, избрани на конкурсен принцип.

Te ще се осъществят в 5 от нетеатралните локации в театъра, за 5 дни в рамките на Панаира. Традиционно, по време на фестивала, ще бъдат организирани и 3 концерта в „Клуба на актьора“. Право на участие в театралните проекти имат професионалисти и студенти, завършили 2 курс на ВУЗ – направление „Сценични изкуства“ към датата на откриване на Панаира.

Сценичните творци могат да кандидатстват с проектите си от 1 юни до 3 юли, като попълнят и изпратят формуляра за кандидатстване, достъпен на сайта на театъра.

Повече информация за условията и формата на кандидатстване можете да откриете във Фейсбук страницата на фестивала, както и на сайта на театъра. Избраните проекти ще бъдат обявени на 11 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови