"Метроном": В началото бе музиката

Калина Палавеева 25 май 2016 в 16:27 2878 0

Снимка от "Метроном".

Звуци. Те са главните герои в „Метроном“. Те дирижираха цялото ми същество от начало до край. Насочиха погледа ми към сцената, накараха ме да следя всяко движение на всеки актьор във всяка секунда. Тялото ми изтръпваше. Това май наистина беше танцов спектакъл, защото и самата аз създадох хореография – тази на усещанията.

Звуците, оформящи музикалната среда на спектакъла на Derida dance center - „Метроном“, са създадени от Иван Шопов, притежаващ още артистични имена – DJ Cooh и Balkansky. Не мисля, че е важно кое от тях се използва, защото зад всички се крият приятни изненади. Нали знаете този библейски стих: „В началото бе словото“. Изобщо не целя да правя религиозни препратки, но тук просто „В началото бе музиката“. Силата ѝ и перфектното озвучаване сякаш накараха кръвта на 16 талантливи млади танцьори да бушува и те да излязат на сцената, въоръжени не с тела, а със стихии. 16 стихии, които искат да се преборят с времето. Именно с неговите противоречиви смисли се занимава спектакълът.

Колко можем да си позволим да отлагаме, ако не знаем какво парче от времевата безкрайност притежаваме? Мощта на тела със срок на годност е недостатъчна да изпревари времето, да го преброи, да го изпълни, да го управлява. И в един момент се оказва, че всяко тяло се бори срещу себе си. Това си мисля днес, няколко дни след като гледах спектакъла, а музиката му спря да звучи в главата ми и да резонира по кожата ми. Всъщност физическата съкровищница на „Метроном“ е пълна със знаци, символи и идеи за крадене. Само трябва да се бръкне в нея.

Хореограф на спектакъла е Живко Желязков, чийто език се оказва от благозвучните. Босите крака, изпъкналите жили, енергията, задъхванията – това също са думи, макар без гласни и съгласни. Те изпълниха пространството на театър „Азарян“, а накрая се покриха с брашно, за да оставят следи. Но този ефект и без брашното бе постигнат.

Едногодишната обучителна и тренировъчна програма по съвременен танц Dance PORT Derida 2015, която завърши с „Метроном“, е оформила страхотни млади танцьори, които тепърва ще оставят много следи. Надявам се развитието на българския танцов театър и пърформанс да позволи това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!