Министър Банов: Бюджетът за култура се увеличава ежегодно с 20 милиона лева

ОFFNews 29 март 2019 в 13:42 2295 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Министър Боил Банов заяви днес в парламента, че бюджетът на министерството на културата се увеличава с 20 милиона лева всяка година. Подготвят се и законови промени за данъчни облекчения при заснемане на чуждестранни филмови продукции у нас.

„Киното е огромна индустрия, а ние разполагаме с огромни таланти, разполагаме с такава природа и с такива забележителности, които дават възможност и са притегателен център за продукции от цял свят. Станахме последната държава в Европа, която не е приела така наречените данъчни облекчения за чужди продукции, които идват да снимат на нейна територия“, подчерта министърът.

Той посочи, че има по-отдалечени и гранични места, където е трудно да се прави сериозно изкуство и места и където институтите изпитват финансови проблеми.

„Министерство на културата напълно подкрепя тези институти. Никъде не сме позволили заради счетоводни изчисления по един или друг начин да се бламира дейността. Творческата ни подкрепа е тотална, всеобхватна. Да, методически се опитваме да помагаме, да вървим напред, но по никакъв начин не спираме творческите им проекти. Считаме, че това е единственият начин един институт да се наложи във времето и в пространството устойчиво и за много време напред. Това мога да ви го гарантирам“, допълни Банов.

Предстои подписване на договори за сътрудничество с центъра за съвременно изкуство "Помпиду", Ермитажа и Третяковската галерия, съобщи Банов. Според него договорът с Ермитажа ще бъде подписан до дни, а тази година "в България ще дойдат пръстенът и мечът на Кубрат".

"Това ще бъде емоционален момент за всички, които се чувстват българи", изтъкна Банов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови