Минеков: 33 млн. лв. са раздадени безпринципно през Фонд Култура

OFFNews 17 ноември 2021 в 13:40 2771 0

За 6-те месеца, откакто е министър на културата, проф. Велислав Минеков се нагледал на корупция, липсата на политика по отношение на сектора, неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на пари по политически признак.

И даде пример за "абсолютно безпринципно раздаване" на 33 млн. лв., изтекли през фонд "Култура". Държавата отпуска 18 млн. лв. за филмови продукции, като средствата ще могат да се разходват и през следващата година, обяви още професорът на брифинг. 

"Имаше абсолютно отсъствие за последните 12 г. на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по неясен начин. За съжаление, много щети има по отношение на паметници на културата. Една голяма част от тях вкарахме в прокуратурата – искаме да знаем кой е извършителят на тези престъпления. Провеждаме много сериозна акция по отношение на запазване на гробницата в Караново", заяви Минеков.

През последните месеци са водени разговори с общини, общности, както и с партии, за непрекъснато покачване на бюджета за култура със стъпка от 0,5% от БВП. "През годините бюджетът на министерството е нищожен, направо мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане е да се вдигне бюджетът с още 49%", каза Минеков.

И се похвали, че са наложили нови правила, които никой следващ министър няма да може да заобикаля.

"Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяването й. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова от разрухата заради мечтите да се управлява по престъпен начин", посочи министърът.

През изминалите години е имало опити за "плячкосване" на остров Кирик, за който, по думите на министъра, е имало идея да се превърне в хазартен център. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!