Михаил Неделчев на 80 и неговите изследвания на полето на литературата

"Персоналистът - Михаил Недечев" съдържа есета, спомени и критически текстове

OFFNews 20 декември 2022 в 11:15 1304 0

Снимка Корица на издателство Кралица Маб

"Персоналистът: Михаил Неделчев", книгата е по повод 80 годишнината на литературния критик

Тази година Михаил Неделчев стана на 80. По този повод има и премиера - „Персоналистът: Михаил Неделчев“ е заглавието на книгата, събрала изследвания на литературния историк. Съставител на тома е Пламен Дойнов, съобщават издателите от „Кралица Маб“.

В основата на книгата са текстове, представени на конференцията по повод 80-ата годишнина на Михаил Неделчев, която се състоя в Нов български университет през месец юли тази година. Поместени са още статии за личността му, неговите идеи, сред които тази за „литературния персонализъм“ и приносите му в литературните изследвания.

Томът съдържа есета, спомени и поздравителни текстове по повод юбилеите на Неделчев през 2002, 2012 и 2022 г. В раздела „Критически архив" намират място рецензии и слова за някои от книгите му.

Михаил Неделчев е роден на 17 юли 1942 г. в София. Той е български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, културолог, есеист и публицист, общественик и политик.

Завършил е 6-о училище "Граф Игнатиев" и славянска филология и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След неуспешен опит да направи аспирантура по теория на литературата, дълги години е литературовед и неинституционализиран литературен критик, работил около 15 години в отдел "Литературно наследство" на издателство "Български писател". Интересите му са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот.

Бил е депутат във Великото и 36-ото Народно събрание. Ръководител е на департамент "Нова българистика" в НБУ, председател на Сдружението на български писатели, главен редактор на излизащото от 1994 г. списание "Демократически преглед" и председател на управителния съвет на Дружеството за разпространение на знания "Гражданин".

Носител е на Националната награда за хуманитаристика "Христо Г. Данов" (2003), орден "Св. св. Кирил и Методий" (първа степен, 2018), специалната награда на Салона на изкуствата в НДК (2003), бургаската литературна награда за цялостно творчество "Голям златен Пегас", специалната награда на "Аполония" (2004). Автор е на десетки книги, сред които "Социални стилове, критически сюжети" (1988), "Личности на българската литература" (1999), "Размишления по българските работи“ (2003), "Яворов. Литературна личност, истории на книги и стихотворения“ (2004), "Литературноисторическата реконструкция" (2011), "Цензурираните класици" (2011), "Двете култури и техните поети" (2012), "Ефектът на раздалечаването" (2015). Преди няколко години започва печатането на тритомника "Как работи литературната история? Нови съчинения в три тома". След първия том "Литературноисторически обзорни сюжети" (2019) през декември 2021 г. в две книги излезе вторият том "Литературноисторически персоналистически сюжети".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!