Мартин Шулик, Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска с премиери на 25-ия София Филм Фест

Тео Ушев, Мика Каурисмаки, Леван Когуашвили са сред гостите на събитието

OFFNews 11 септември 2021 в 07:01 1707 0

Трима словашки режисьори ще представят премиерни заглавия на предстоящия София Филм Фест.

Номиниран за наградата „Свободен дух“ и удостоен с приза за най-добър режисьор на Варшавския филмов фестивал през есента на 2020 година, „Мъжът със заешките уши“ („The Man with Hare Ears“), копродукция на Чехия и Словакия, е най-новата творба на словашкия режисьор Мартин Шулик, който създава игрални, документални и късометражни филми повече от три десетилетия. Авторът на „Мъжът със заешките уши“ лично ще представи пред българската публика историята на Йозеф - 60-годишен писател, който си мисли, че животът не може да го изненада с нищо, но… се оказва, че много по-младата му приятелка е бременна, най-добрият му приятел се опитва да се самоубие, а Мъжът със заешките уши – алтер его на Йозеф от едно от произведенията му, започва да се появява в ежедневието му. Какво се случва с този творец, поставен на кръстопът?...

Продуценти на „Мъжът със заешките уши“ са неговият режисьор Шулик и Рудолф Бирман, който – заедно с Мариана Ченгел-Солчанска, е сценарист и режисьор на друг филм, представен премиерно в конкурсната програма „1-2“ за първи и втори филм във Варшава миналата есен – „Боклуци“ („Scumbag“).

Бирман е продуцент с 30-годишен стаж в киното и над 45 филмови заглавия, сред които и „Служих на английския крал“ на Иржи Менцел. Той е дебютантът-режисьор в общия им проект с Ченгел-Солчанска, която има опит с 4 късометражни и 5 пълнометражни творби във филмографията си. „Боклуци“ е политически трилър по мотиви от бестселъра на словашкия журналист и политически коментатор Арпад Золтеш – за тийнейджърка, която съобщава в полицията, че в центъра за ресоциализация е принудена да прави секс и използва наркотици. Млад журналист е единствената ѝ надежда да разкаже истината. Той разнищва престъпните връзки между политиката, мафията, полицията, правосъдието и бизнеса. Сюжетът е изграден по данни за истинското убийство на словашкия журналист Ян Куцияк, разследвал корупцията във висшите ешелони на политиката, като авторите изрично подчертават - творбата им не е документален филм…

Тримата словашки режисьори ще представят филмите на 19 и 20 септември - прожекциите на „Мъжът със заешките уши“ и „Боклуци“ са в Дома на киното.

Междувременно стана ясно кои известни режисьори ще бъдат гости на 25-ия София Филм Фест. Сред имената изпъкват Тео Ушев, Мика Каурисмаки, Леван Когуашвили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови