Литературен джемсешън ''След истината. Нова политическа поезия'' по новата книга на Пламен Дойнов

OFFNews 22 май 2024 в 11:30 701 0

Снимка

Литературен джемсешън „След истината. Нова политическа поезия“ по едноименната книга на Пламен Дойнов ще се състои днес в Yalta Art Room. Това съобщават от „Кралица Маб“, които издават тома съвместно с „Несарт“.

Събитието е с участието на Георги Лозанов, Митко Новков, Георги Гочев, актьорите Василена Винченцо и Милен Миланов, група Hunting Hounds и художниците и музиканти Петър Георгиев – Пешето, Борис Сергинов, Николай Табаков и Тодор Мирчев.

„След истината. Нова политическа поезия“ съдържа стихосбирките „Балът на тираните“ (2016) и „Влюбване в диктатора“ (2020), основани на стихотворения, представени за първи път в авторските поетически четения „Нова политическа поезия“ (2016) и „Нова политическа поезия: Втора нощ“ (2018).

„Новата политическа поезия иска да споделя неща, които повечето хора обикновено премълчават, защото не могат или не желаят да кажат. Мнозина живеят в страх и срам от думите за собствения си живот насред политическото. Новата политическа поезия се стреми да говори пряко на гражданина, но не за да го съди и назидава, не да го зове за действия или да го мобилизира за съмнителни подвизи, не за да „казва истината“, а за да вдигне екзистенциалния залог на политическото, да представи политиката като зависима от избора на човека, който съществува в късите напрежения между „интимното същество“ и „общественото животно“, посочват от „Кралица Маб“.

Пламен Дойнов е роден през 1969г. в Разград. Следва история и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е поет, драматург, както и литературен историк. Негови книги са превеждани на няколко езика и са издавани в различни страни.

Ректор е на Нов български университет. Професор Пламен Дойнов преподава „История и теория на литературата”.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София