Копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" открива София Филм Фест

OFFNews 19 януари 2017 в 15:15 5246 0

„Белгийският крал” е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс („Хадак/Khadak” – Венеция 2006, „Златен лъв на бъдещето”, „Алтиплано/Altiplano” – Кан 2009, Седмица на критиката, „Петият сезон/The Fifth Season” – Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award), който ще открие 21-ия София Филм Фест.

Създаването на кинотворбата е провокирано от статия във в. „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

„Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея – да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места”, - споделят двамата режисьори. - Трудното беше как точно да разкажем тази приказка… За да подсилим автентичността и спонтанността, често карахме актьорите да импровизират и освен това снимахме всичко в хронологичен ред. Ситуациите във филма стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни. Резултатът е „Белгийският крал” – пародия на документален "роуд муви", разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите.”

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”).

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета”) е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците.

Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. „Участието на България в копродукции е шанс страната ни да бъде представена на най-високо ниво на международните кинофоруми. „Белгийският крал” е потвърждение на това - България е във Венеция.” – това каза Стефан Китанов по повод представянето на филма на най-стария кинофестивал в света в основната конкурсна програма „Orizzonti”.

Световната премиера на филма бе на 73-ия кинофестивал във Венеция. Оттогава досега филмът е участвал с успех в програмите почти 20 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин.

Българската премиера ще бъде на официалното откриване на 21-ия София Филм Фест на 9 март в Зала 1 на НДК.

Билети за прожекциите може да закупите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови