Конкурсът на фонд 'Култура' за председателството опорочен от самото начало

Николаос Цитиридис 13 декември 2017 в 17:04 6566 0

Снимка Форум 'Ключ'

Краси Величкова

Конкурсът на фонд "Култура" за различните проекти от афиша на eвропредседателството ни е "намирисвал" от самото му начало, още на етап избор на жури.

Това разказа пред OFFNews Краси Величкова, която е била поканена за жури от Министерството на културата, но само един телефонен разговор и поглед над проектите ѝ е бил нужен да се откаже. Защо?

"Първоначално не отказах, но исках да разбера критериите, по които ще оценяваме. По телефона ми казаха, че всъщност те били измислени вчера. Явно кандидатстващите изобщо не са били наясно с тях", разказа ни Величкова.

По нейни думи, кандидати са отпадали по административни критерии. Странно ѝ се сторило, че отпадат проекти, само защото срокът им за изпълнение е февруари-май, въпреки че периодът съвпада с европредседателството.

Друго фрапантно нещо според Краси Величкова е, че проектите нямало да се изпращат по имейл, а ще се оценяват само на място в Министерството на културата.

"Още в началото ми звучеше като нещо, което ще завърши с незадоволителен краен резултат", сподели Величкова.

Тя не е единственият член на журито, който се е отказал от конкурса заради съмнения относно процедурата и начина му на провеждане. Чрез писмо до комисията, Министерството на културата и премиера Бойко Борисов същото е направил и Юрий Вълковски. Така от 11-членно, журито на фонда остава с 9 души, които избраха проектите, разбунили духовете последните дни. 

Първи съмнения около конкурса изрази общинският съветник от "Глас Народен" и музикант Венци Мицов. Изброявайки някои съмнителни с качествата си проекти, Мицов е обърнал внимание и на одобреното предложение на фирма "Интерпартс" АД за улица със занаятчии, която ще бъде открита с музикална програма "с очакван партньор" - "Ева квартет".

Оказва се, че проектът е на несъществуваща в търговския регистър фирма, а специалните участници "Ева квартет" разбират задочно едва сега, че са гвоздеят в програмата. Те не знаят нито кои хора стоят зад "Интерпартс", нито са поканени за участие, а на всичкото отгоре са представени като джаз формация, докато в действителност изпълняват фолклорна музика.

Все още от Министерството на културата няма позиция по темата, която обикаля новинарския поток и социалните мрежи от няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!