Конкурсът "Мост" търси млади художници

Жената на Красимир Гергов Деница Гергова провежда конкурса, а тази година той се подкрепя от банкерката Петя Славова

OFFNews 06 юли 2022 в 18:05 570 0

Изложбена зала

Снимка Down Brown

Конкурсът "Мост" се провежда за пети пореден път

Ако сте млад художник, можете да участвате конкурса „Мост“ („Most“) за българско съвременно изкуство, който ще се проведе за пета поредна година. Събитието цели да насърчи млади родни артисти от страната и чужбина. Крайният срок за кандидатстване е 1 септември, съобщават организаторите.

Желаещите да участват нямат ограничение за сферите на съвременното изкуство, в които работят. Те могат да пребивават както в страната, така и в чужбина. Кандидатите трябва да имат завършено образование по изкуства или да учат в момента. В условията за участие е посочено, че художниците трябва да са на възраст между 20 и 45 години.

За да се включат в конкурса, артистите трябва да представят портфолио с от 15 до 20 оригинални творби, създадени през последните три години.

Четирима финалисти ще получат възможност да участват в съвместна изложба в галерията на „Оборище 5“. Всеки от тях ще представи по пет от своите творби. Ще им бъде предложен и професионален арт маркетинг, който да помогне за позиционирането им на българския и на световния пазар. За финалистите ще бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.

Над 200 млади български художници изпращат свои произведения за конкурса всяка година, съобщават организаторите. Сред лауреатите на изданията досега са Хейди Ефрат, Давид Йоан, Татяна Харизанова, Мика Сав, Трендафила Трендафилова и др. Подкрепа за проекта са изразявали Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови