Изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

OFFNews 24 юни 2019 в 09:19 3184 0

На 27 юни 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя.

Изложбата съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на Димитър Димов – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност и др.
Димитър Димов е от онези значими творци, чиито имена остават завинаги записани на страниците на българската литературна история. Затова всеки спомен за него ни е много ценен. Още повече, че той самият не ни е оставил свои мемоари. Затова извън сухите биографични факти за живота на Димитър Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите – на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали.

Богатият и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени дава възможност на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, така и да надникне през очите на другите и сам свободно да изгради неговия образ за себе си. Безспорно, за всеки човек този образ ще бъде по своему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една изключително скромна, талантлива и работоспособна личност.
Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, художествено оформление – Ивелина Велинова.

Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли 2019 г., е допълнена и обогатена с оригинални експонати – лични вещи на Димитър Димов, ценни издания от неговата богата библиотека, ръкописи, кореспонденция, които се съхраняват във фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.

На официалното откриване на изложбата приветствие към гостите ще отправят директорите на двете институции – доц. д-р Красимира Александрова (НБКМ) и Атанас Капралов (НЛМ). Слово за Димитър Димов ще произнесе доц. д-р Георги Цанков. Ще бъдат представени откъси от текстове на Димитър Димов, в изпълнение на актьора Стоян Чобанов, а гостите ще имат възможността да се насладят и на изпълненията на класическа китара на доц. д-р Росен Балкански (Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови