Изложба на Музея на Втората световна война в Гданск гостува на Военноисторическия музей

OFFNews 27 август 2019 в 12:31 2516 0

На 29 август (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита документалната изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“. Тя е подготвена от Музея на Втората световна война в Гданск, Полша.

Изложбата е посветена на 80-годишнината от избухването на световния конфликт, започнал с германското нахлуване в Полша на 1 септември 1939 г. при Вестерплате, където е изграден мемориал – част от Музея на Втората световна война.

В документи и снимки изложбата проследява разказа за преживяното от поляците, попаднали в желязната хватка на две мощни военни сили – Германия и СССР, и представя свидетелства за борбата с тоталитарните режими, за заслугите на войниците и цивилното население в отстояването на независимостта и победата на Съюзническите сили.

Изложбата „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“ се организира в сътрудничество между Посолството на Република Полша, Музея на втората световна война в Гданск, Полския културен институт и Националния военноисторически музей. Тя е част от събитията, с които НВИМ отбелязва 80-годишнината от началото на военния конфликт и може да бъде разгледана до 20 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови