Гьоте-институт представя първия сезон на „Бюро изкуство“

OFFNews Последна промяна на 09 май 2017 в 15:02 2683 0

В галерията на Гьоте-институт ще бъде представен видео проект „Бюро изкуство“ на Bureau Artrecord (Десислава Павлова, Райна Тенева) и Даниела Радева чрез седем кратки филма за седем емблематични творби на българското съвременно изкуство под формата на ежедневни прожекции до 2 юни.

Откриването е на 11 май от 18:00 часа, а прожекциите ще бъдат от понеделни до петък от 10:00 до 19:00 часа.

От години галерията на Гьоте-институт е място за представяне на съвременно изкуство от България и Германия. С дейността си институтът цели не просто да представя изложбени проекти, но и да се превърне в отворено пространство за диалог за съвременното изкуство и образование. Това е и един от програмните приоритети за 2017 г., който намира израз в редица инициативи за лекции, дискусии и срещи с художници и куратори (сред тях са поредицата „Супер арт годината 2017“ с разговори за големите арт форуми тази година, партньорството с дългогодишната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“, както и многобройни други срещи с арт професионалисти от Германия).

„Бюро изкуство“ е поредица от кратки филми за съвременни произведения на художници от България. Всеки епизод презентира едно произведение, важно за формирането на най-новата история на изкуството.

Кратките филми разказват за художествените средства и замисъл на отделни творби, извеждат на повърхността въпросите, които са движили авторите при работата им и предлагат възможни начини за интерпретация и анализ.

"Бюро изкуство" се опитва да постави всяко произведение в контекста на световната култура и да го обясни по достъпен начин за зрители на различна възраст, професия и интереси.

„Трансформацията винаги отнема време и енергия“ е първият сезон от този дългосрочен проект. Подзаглавието на първата поредица от седем епизода цитира названието на работата на Правдолюб Иванов и подсказва логиката в подбора на работите. В нея са включени творби на Сашо Стоицов, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев и Красимир Терзиев.

Специално за представянето в Гьоте-институт всички видеа ще бъдат субтитрирани и на немски език, с което се цели популяризирането на българското съвременно изкуство и достигането му до по-широка международна аудитория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови