Филмът ''Воев'' излиза на голям екран от 5 май

OFFNews 24 април 2023 в 22:00 3405 0

Филмът

Снимка Плакат

Филмът "Воев"

Филмът „Воев“ излиза на голям екран от 5 май в над 20 български града. Това са София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велинград, Благоевград, Ловеч, Казанлък, Търговище, Перник, съобщават от екипа на продукцията.

По думите им лентата съживява спомена за Димитър Воев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век. Основател, вокалист и басист на групата "Нова генерация“, умира на 27-годишна възраст.

Премиерата на филма беше на 26-ия София филм фест и тогава залата на кино Люмиер беше препълнена с почитатели на Воев и Нова генерация. След прожекцията на сцената излязоха режисьорката Биляна Кирилова, за която това е дебют, продуцентът на филма Валерия Стойкова, сценаристите Биляна Кирилова и Неда Миланова, режисьорът по монтажа Емил Граничаров и директорът продукция Славиния Кацарска. "Благодаря ви много! Видяхте колко е дълъг списъкът с хора, помогнали всичко това да се случи. Благодаря на всички тях! Благодаря за музиката и вдъхновението, както и на всички фенове на Димитър Воев", сподели продуцентът Валерия Стойкова от MatchPoint Productions. Фондацията "Димитър Воев" на Петър Миланов беше представена от своя председател.

До този момент филмът „Воев“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г., Награда за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival, както и Награда на публиката на Rhodope International Film Festival. Преди броени дни получи номинации за тазгодишните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!