Филм за музиката в България събира средства за заплащане на авторските права

OFFNews 19 март 2015 в 10:10 2530 0

В рамките на Sofia International Film Festival 2015 беше представена фестивалната версия на филма на белгийския режисьор Андре Шандел – Life is an eternal swing (“Животът е безкраен суинг”), който разказва за родната музикална действителност.

Творбата е заснета в България, с участието на суинг триото “Sentimental Swingers”, Мишо Йосифов, Велислав Стоянов и Димитър Шанов.

Филмът представя страната ни пред света по един различен, интимен начин. Изпълнена с музика, спомени и усещания, предадени от музикантите, историята е разказана и от гледната точка на режисьора - чужденец, който от десет години споделя начина на живот у нас, с героите в лентата. Всички те са част от така нареченото “изгубено поколение”. С падането на Берлинската стена 2 милиона млади българи напускат страната завинаги, но някои остават. да живеят тук, като нормални хора, но в една не дотам нормална държава.

Снимките стартират през 2013 година точно след третия рожден ден на Sentimental Swingers и приключват година по-късно - през есента на 2014. Заснемането на Life is An Eternal Swing вдъхновява триото и в края на 2015 те решават да издадат своя едноименен сингъл, който включва песните от филма – „Циганско лято“, „Аз не правя така“ и „Life is An Eternal Swing“.

Продуцентите на филма, между които са и талантливите певици, стартират и кампания за набиране на средства за заплащане на авторските права по филма.

„Във филма звучат известни песни на The Andrews Sisters и само заплащането на правата за тяхното използване ще ни позволи да направим творбата достъпна за широката публика по света и у нас. Затова, по примера на групи като One Republic, актьори като Джеймс Франко и сериали като „Вероника Марс“, които реализираха успешни кампании през платформата Indiegogo, ние стартирахме кампания за набирането на $15 000 за Life is an eternal swing”, коментират Рони, Деси и Вера от Sentimental Swingers.

“Ще бъдат необходими средства и за правата за ползване на архивни кадри от близката история на България, които БНТ ни отпуска като ко-продуцент, но не на 100%!”, допълва Анрде Шандел.

В Indiegogo всеки може да стане част от идеята с различна сума, като най-малката е 5 долара. В знак на благодарност може да получите различни “облаги”, на различни стойности. Ако инвестирате 5 долара във филма, ще Ви бъде изказана специална благодарност от момичетата от Sentimental Swingers в социалните мрежи. Ако пък подкрепите излъчването на филма със 50 долара, може да Ви бъде доставена бутилка вино от лимитирана серия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови