''Февруари'' на режисьорa Камен Калев тръгва по кината

OFFNews 21 октомври 2021 в 09:36 1634 0

“Февруари” е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Работата по филма продължава пет години и преминава през много перипетии и интересни обстоятелства – от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с личната 16-милиметрова камера на Христо Явашев – Кристо и стигнем до превеждането и включването във филма на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд.

“Февруари” е поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.

"Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен, a опит за изграждане на една поетична фигура, един събирателен образ. Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата" - споделя режисьорът. 

Това е шестият филм на Камен Калев показван на най-престижния международен кинофестивал. Досега неговите филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, но с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови