Джуниър Бенд изправиха на крака Аполония, министри и граждани ги аплодираха бурно

„Духовно огледало” показа и работилници на открито в Созопол, на които талантливи деца рисуваха и правеха страхотни красоти от багри, мъниста и стъкло

OFFNews 31 август 2022 в 17:17 3288 0

Аполония

Снимка Соня Станкова

Аполония 2022, Созопол

Страхотните 28 деца от ученическия духов оркестър от Велико Търново „Джуниър Бенд” изправиха на крака зрителите на откриването на XXXVIII издание на Аполония. Те поставиха началото на тазгодишните Празници на изкуството в Амфитеатъра в Созопол с невероятен спектакъл от звуци, ритми и настроение.

Децата от СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново с ръководител Йордан Цветанов взривиха с настроение и музикални импровизации публиката. Граждани, министри и бивши депутати аплодираха бурно талантите, които изнесоха грандиозен спектакъл за старта на Аполония в неделя. Сред зрителите, които се насладиха и оцениха с аплодисменти таланта и труда на учениците от „Джуниър Бенд“, бяха и служебните министри на културата и туризма – Велислав Минеков и Илин Димитров. Организатори на откриването на Аполония са Фондация „Аполония“ и Сдружение „Духовно огледало“.

Празниците на изкуството в Созопол започнаха на 28 август и ще продължат до 5 септември. В рамките на тазгодишното издание близо 90 талантливи деца от цялата страна показват на гостите на Апология ателиета на открито, в които творят пъстри картини върху текстил, стъкло, чадъри и хартия. Зоната в Градската градина на Созопол (пред Централния плаж) се превръща в галерия с маси-работилници, на които малките творци показват пред очите на жителите и гостите на града тънкостите на изработването на невероятни красоти. В Градската градина на Созопол е подредена и най-новата експозиция „Пеперудените чадъри”.

Освен техники за рисуване момичетата и момчетата представят и последните си творения – риби от пъстри мъниста и начините как всеки сам да ги сътвори. Участието на талантливите деца и техните преподаватели в Аполония е организирано от Сдружение „Духовно огледало”, което прави и летни школи за малките творци на България. Сътрудничеството между Сдружение „Духовно огледало” и Фондация „Аполония” продължава повече от 20 г.

Цветният празник, създаден от усмивките и пъстрите творби на децата, се осъществява в партньорство между Сдружение „Духовно огледало” и Фондация „Аполония” и с подкрепата на Центъра за развитие на човешките ресурси и програма „Еразъм +”. В градската градина на Созопол щандове имаха Центъра за развитие на човешките ресурси и програма „Еразъм +”, на които жителите и гостите на града можеха да се запознаят с възможностите за обучения, които предлагат.

Вечерта на 29 август красивите детски творби и невероятната формация „Джуниър Бенд” се пренесоха на площада в Царево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови