Дейвид Бауи: Живот в снимки и факти

OFFNews 11 януари 2016 в 12:33 9085 0

Дейвид Бауи

Днес светът се прости с една от музикалните икони на 20 век - Дейвид Бауи си отиде на 69 години след тежка битка с рака, само два дни след рождения си ден, когато официално излезе и последният му албум Blackstar.

Бауи е ексцентричен, постоянно сменя визията си. Работил е с Джон Ленън (Fame) Куийн (Under Pressure), Мик Джагър (Dancing In The Street), Тина Търнър (Tonight), Лени Кравиц, Иги Поп. 

Животът му е пълен с любопитни факти, което вероятно оставя отпечатък и върху музиката му. 

Бауи е роден на 8 януари 1947 г. като Дейвид Робърт Джоунс в Брикстън, Великобритания. На този ден, но през 1935 г., е роден и Елвис Пресли. Бауи променя рожденото си име, тъй като по това време вокалистът на "Мънкис", който е изключително популярен, носи същото име - Дейвид Джоунс. Бауи е мултиинструменталист - той свири на китара, саксофон, воиола, виолончело, хармоника и барабани. 

Малко известен факт е защо очите му изглеждат различни. При училищен инцидент негов съученик го удря, като му нанася сериозни увреждания. Бауи претърпява операция, при която зеницата на едното му око остава широко отворена. Така лявото му око изглежда, че се различава по цвят. Всъщност и двете му очи са сини. 

Твърди се, че е отказал рицарско звание за заслуги към развитието на музиката през 2003 г. и че е един от най-богатите британски музиканти. 

Той открито декларира своята бисексуалност и е застъпник на правата на хомосексуалистите. Има две деца - Дънкан Джоунс, който е режисьор, и дъщеря - Александрия "Лекси" Зара Джоунс.

Негова съпруга е модната икона от 70-те и 80-те години е Иман Абдулмаджид от Сомалия. Имал е романтична авантюра с актрисата Сюзан Сараднън.

Предпоследния си албум "The Next Day" от 2013 г. Бауи издаде след 10-годишна пауза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!