''Да живее народът'' - Сатирата раздава наградите си Кукерикон днес

OFFNews 07 април 2023 в 09:06 1132 0

Златен Кукерикон

Снимка Сатиричен театър

Златен Кукерикон

Наградите "Златен кукерикон“ ще бъдат връчени тази вечер в Сатирата от трупата на театъра. За седма поредна година това ще се случи на 7 април - датата, на която Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще празнува 66-та годишнина от създаването си, а мотото на тазгодишната церемония ще бъде "Да живее народът!"

"Спектакълът ще е като остро политическо кабаре на ситуацията, в която живеем. "Действието“ ще се развива пред парламента, ще има протестиращи. Ние сме единствената държава в света, в която в един ден имаше 11 протеста за различни неща. "Не на народа" ще бъде платформата, около която ще се съберат всички партийни формации и ще съставят стабилно правителство. Защото всъщност е най-приятно да няма народа. Ако няма народ, няма да има никакъв проблем", разказва сюжетът Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

За достижения в хумора и сатирата в българския театър за 2022 година са номинирани артисти в няколко категории.

В категория "Млада надежда" претендентите са Ивана Керанова - за ролята на Мария в постановката "Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар (ДТ "Сава Огнянов", Русе), Илина Илиева - за ролята на Пък в постановката "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора) и Станислав Кондов - за ролята на Франсис в постановката "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре (ДТ "Стоян Бъчваров“, Варна).

За женска роля номинираните са Мария Сапунджиева - за ролята на Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива Арте"), Мая Бежанска - за ролята на г-жа Мускат в "Лилиом Легенда за любовта", и Светлана Бонин - за ролята на Фифа в постановката "Срещи в сряда" от Валентин Красногоров (театър "Бонини").

За мъжка роля са номинирани Ненчо Илчев - за ролята на Мъжа в постановката "Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд (ДТ, Пловдив), Руслан Мъйнов - за ролите му в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "А. Будевска“, Бургас) и Христо Бонин - за ролята на Мъжа в постановката "Срещи в сряда".

За режисура номинациите отиват при Борислав Чакринов - за постановката "Ревност“, Елена Панайотова - за постановката „Сън в лятна нощ“, и Ивайло Ненов - за "Лилиом Легенда за любовта".

За спектакъл предложенията за "Златен кукурикон" са за "Ревност", "Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев" и за "Суматоха" от Йордан Радичков на ДТ "Гео Милев", Стара Загора.

Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".

Досегашни носители на приза са Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови