''Чума'' e най-гледаният български филм през уикенда

OFFNews 23 януари 2024 в 11:46 7849 0

Чума

Снимка Мирамар филм

Премиерата на филма „ЧУМА“ беше само преди няколко дни (19 януари 2024) и вече дава заявка да се превърне в един от най-гледаните български филми в епоха. Филмът се излъчва на 69 екрана в цялата страна, а само за три дни е гледан от 5 408 зрители, съобщиха продуцентите от Мирамар филм. 

Режисьор е Иван Владимиров, а сценарият е дело на професор Боян Биолчев. Историята е вдъхновена от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков.

В актьорския състав участват, както утвърдени имена, така и нови таланти. Главната роля на Чорбаджи Юрдан е поверена на магнетичния Свежен Младенов. Партнират му младите надежди с първи изяви в киното Евелина Бибова, която заменя художествената гимнастика с кариера в киното, и Матей Мичев (студент в НАТФИЗ) в ролите на сгодените Елица и Йоно. Техните роли във филма са далеч по-сложни от тези на „младите влюбени“ – героите им не само се изправят пред немислими за нашето време изпитания, но и демонстрират отношение към дълга и семейството. В поддържащите роли виждаме Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – сребролюбивият „Мъжагата“, Любомир Бъчваров – Старейшината на селото и Станислав Пеев – приказливият каруцар, надарен с природна хитрост.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, филмът отива отвъд „историческото“. Сценарият вниква в психологическите измерения на чумата, груповия образ на обзетото от страх село, както и деликатно-изградените портрети на главните герои, всеки от които преобръща представата ни за понятието „първичен инстинкт“. Черната напаст е катализаторът, който извежда на преден план най-високите и най-ниски човешки страсти.

„Чума“ въвежда зрителя в отминалия ХIХ век, в един различен, суров и непознат свят, показан чрез въздействащите кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Петко Манчев. Във филма прозвучават три народни песни, две от тях аранжирани и записани от Петко Манчев специално за филма – „Зора се е зазорила“ в изпълнение на народната певица Нели Андреева и „Чумица“, изпълнена от певицата Криста. А песента „Ой, девойче“, която чуваме на финала, е откритие на режисьора Иван Владимиров. Тя е част от малко популярен албум „Отвъд мистерията“ на изследователя и познавач на българския фолклор, канадеца Ив Моро, който е записвал автентични изпълнения из България през 70-те години.

Специално за снимките на „Чума“ екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков реставрира стари къщи в село Каменица, за да създаде реалистични декори на българското село по онова време. „ЧУМА“ е филм в епоха, какъвто не сме виждали отдавна, със сериозна заявка за дълбоко вглеждане в българската народопсихология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика