Чочо Попйорданов отново е в светлината на прожекторите в Народния театър

Искра Ангелова 17 май 2023 в 08:33 3024 0

Чочо Попйорданов

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

Чочо Попйорданов

Всички обичат Чочо. Когато го няма. А когато го имаше и беше болен - много хора го бяха забравили. Повечето хора. Така правим с талантите си. Но да не драматизираме. Когато са живи и се спънат или паднат, предпочитаме да не ги помним. Да ги обвиним, че "те са си виновни". И да не си спомняме за тях. Важно е, че "Народният театър", където Чочо беше истинска звезда на сцената, го помни. Първият ни театър открива днес изложба със снимки от незабравимите роли на Чочо Попйорданов.

„Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции, той остави незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. Десетки паметни роли, белязали със златни букви летописа на първата ни сцена и спомени, които топлят душите на всеки, докоснал се до него през годините“, казват от Народния театър.

Изложбата ще отбележи и рождения ден на Чочо, който е на 11 юни. Тази година Петър Попйорданов сега трябваше да навърши 59 години.

На Чочо ще бъде посветено и представлението на „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов на 23 май – спектакълът, в който актьорът дълги години играе ролята на Македонски.

Искате да знаете повече?

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова „В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов. Играе още в „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен (постановка на Красимир Спасов), „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир (постановка на Александър Морфов), „Чайка“ от Антон П. Чехов, постановка на Красимир Спасов, в „Чичовци“ по Иван Вазов, постановка – Борислав Чакринов, „Бурята“ от Уилям Шекспир, постановка на Морфов, „Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш, постановка на Леон Даниел, „На дъното“ по Максим Горки (постановка на Морфов), „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, постановка на Галин Стоев, „Декамерон или кръв и страст по Бокачо“, сценичен вариант и постановка Александър Морфов, „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, постановка на Андрей Аврамов, „Кимоно“ на Росица Обрешкова, „Хъшове“ по Иван Вазов, постановка на Морфов, „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони, постановка на Димитър Бозаков, „Вишнева градина“ от Антон П. Чехов, постановка на Крикор Азарян, „Август в Оклахома“ от Трейси Летс, постановка на Ясен Пеянков, „Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър, постановка на Борислав Чакринов, „Любов, щастие и милиони“ от Марсел Беркие-Мариние, постановка на Валентин Танев, „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка на Асен Шопов.

Последното представление на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Трип в „Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол (постановка на Боил Банов).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !