Болшой театър отмени балета ''Нуреев'' заради антивоенната позиция на режисьора му

По същите причини от майския афиш отпада и операта "Дон Паскуале" на Тимофей Кулябин

OFFNews 02 май 2022 в 16:06 5275 2

Снимка Большой театър

"Нуреев", реж. Кирил Серебрянников

Държавният академичен Болшой тетаър в Москва е отменил балетно представление и оперна постановка заради изявления на режисьорите им срещу т. н. военна операция в Украйна, съобщи вестник "Комерсант".

В календара на майските празници влизаха балетът "Нуреев" на Кирил Серебрянников и операта "Дон Паскуале" с режисьор Тимофей Кулябин. Серебряннников и Кулябин в момента се намират извън Русия, но и двамата станаха известни с осъждането на агресията на Русия в Украйна.

През юни 2020 г. Мещанският районен съд осъди Кирил Серебренников за присвояване на бюджетни средства в Седмо студио, автономна организация с нестопанска цел за развитие и популяризиране на съвременно изкуство. Съдът установил, че основателят и директор Серебренников бил организирал кражбата на 128 милиона от 216 милиона рубли, отпуснати от Министерството на културата за проекта „Платформа“. Серебренников и други обвиняеми по делото „Седмо студио“ бяха осъдени на три години изпитателен срок и глоба от 800 000 рубли. На 28 март т. г. Хамовнишкият съд в Москва отмени решението и оправда Серебренников, а на 29 март стана известно, че режисьорът е напуснал страната. В интервю за Евронюз той се обяви против "военната операция" в Украйна.

Тимофей Кулябин, който беше в Прага в края на февруари, след като избухна войната публикува съобщение на страницата си в социалната мрежа Facebook, че не подкрепя действията на руските власти в Украйна. По-късно стана известно, че той напуска поста на главен режисьор на Новосибирския театър "Червен факел", считано от от 21 април.

Цензурирането на афишите в Москва започна още през март, напомня "Комерсант". Mартенските и априлските представления на спектакъла "Горбачов" бяха отменени от програмата на Националния театрален фестивал "Златна Маска". „Горбачов" е главният хит на миналия сезон, номиниран за награда във всички основни категории, включително и „Най-добра актриса“. Номинираната актриса Чулпан Хаматова сега е извън Руската федерация.

Спектакълът на Театъра на музикалната комедия в Санкт Петербург „Мис Сайгон“ в постановка на Корнелиус Балтус също отпадна. Според официалната версия един от изпълнителите не можел да участва в шоуто. Мюзикълът е за трагичната любов между американски войник и виетнамско момиче и е преценено да бъде заменен с "по-безопасен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

2

Pietro

02.05 2022 в 20:16

Не, РФ е един голям, но зле организиран цирк. И главните клоуни в него са Путлер, Лавров и Шойгу. Занапред по решение на съвета на идиотите в Кремъл, в кината няма да се прожектира филма "Война и мир" защото Наполен е провеждал специална военна операция, а не война. Същото е дошъл да прави в сесерето и Хитлер. И двете спецоперации са се проваили, както ще се провали и руската война в Украйна. Защото наследниците на монголската "Златна орда", които днес населяват земите на Русия, са родени с мозъчен дефицит. Да не забравя, в Русия също няма да се продава романът на Лев Толстой "Война и мир" по горната причина. Освен това Толстой е имал още един грях бил е граф, а благородниците на тези географски ширини са изчезнали през 1917 г. Оттам насетне на власт са бурлаците и простаците...

10298

1

AntiZ

02.05 2022 в 17:48

Цяла РФ e един Болшой театър, кичозен, зъл и тъп! И целия свят е принуден да го гледа, а някои и да страдат от това.