Банско джаз фестивала започва на 5 август

OFFNews 04 август 2023 в 09:00 1545 1

Банско джаз фестивал

Снимка Банско джаз фестивал

Банско джаз фестивал

„Банско джаз фестивал“, делото на живота на покойния д-р Емил Георгиев, сега се развива като проект на Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България“. 

Форумът, чието начало е на 5 август ще продължи осем дни с изяви на изпълнители от 12 държави. Повече от 250 музиканти ще се качат на две сцени за 31 концерта. 

Освен музикалната селекция от световни и български изпълнители, програмата на фестивала предвижда редица събития, посветени на джаз културата. Тази година се поставя началото на експозицията „Джазът в България“ – сбирка, която разказва истории за развитието на този стил в страната ни. Всеки експонат е предоставен от дарители, а самата изложба е мост между миналото и настоящето, посочват организаторите. 

Всяка вечер от 19:00 часа на площад „Никола Вапцаров“ в планинския град от 5 до 12 август на сцената ще излизат музиканти от страната и от чужбина. Събитието ще потопи в приказната атмосфера на музиката на Йосиф Цанков, следвана от съчетание на симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон – Велислав Стоянов. Финал на първата вечер ще поставят гостите от Австралия – Франк Гамбали и неговият звезден бенд, а музикантите от Cinga Manga Funk ще потопят публиката в своите уникални ритми. 

Дневните концерти също се утвърждават като традиция в програмата на „Банско джаз фестивал“. Всеки ден от 11:00 часа в градския парк ще се дава възможност за изява на млади таланти, а от 13:00 часа ще започват игри за малки и големи. Различни локации в Банско ще бъдат озвучени в рамките на „Джаз в града“ всеки фестивален ден от 17:00 часа. И в това издание на „Банско джаз фестивал“ изпълнителите от голямата сцена ще проведат своите майсторски класове с участниците в „Джаз академия“. 

Цялата програма и участниците в тазгодишното издание на „Банско джаз фестивал“ може да се проследи на официалния сайт на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика