Българският щанд на Венецианското биенале вече е отворен

OFFNews 17 април 2024 в 19:30 1983 0

Проектът

Снимка Проектът "Съседите", с който България се представя на Венецианското биенале - павилион

Проектът "Съседите", с който България се представя на Венецианското биенале - павилион

Проектът “Съседите” на Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян и куратора Васил Владимиров представя България на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство.

Инсталацията е позиционирана в зала „Тициано“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията във Венеция, Италия. До 19 април той може да бъде посетен само от акредитирани журналисти и творци, а от 20 април до 24 ноември ще бъде отворен за посетители от цял свят.

“Много ми хареса”, “Беше интересно” и “Поздравления за екипа”, коментираха първите посетители.

Проектът е базиран на 20-годишна изследователска дейност, работа с различни архиви – на Държавна сигурност, Централния архив, лични архиви, архиви на ЦРУ, архиви в Англия. Включва и интервюта с преки свидетели, оцелели от лагерите.

Пространството представлява български соц дом, състоящ се от три стаи - всекидневна, спалня и кухня. В хола са разказите на тези, които открито говорят за престоя си лагерите в Белене и Ловеч. В спалнята - на тези, които за първи път се осмеляват да споделят историята си. А в кухнята са само въздишките на нямащите възможност да свидетелстват.

Павилионът на България тази година ще бъде в експозиционното пространство зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията. Там е бил павилионът на България миналата година на Биеналето за архитектура, сега е за изкуство, а догодина – пак за архитектура, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки