България се отказва от участие в Евровизия 2023

Венци Мицов 19 октомври 2022 в 14:10 7387 4

Евровизия 2023

Снимка Евровизия 2023

Евровизия 2023

България няма да участва в тазгодишното издание на Евровизия, потвърди пред OFFNews източник от ръководството на БНТ по повод информацията, която вече се коментира оживено в музикалната гилдия.

Срокът за кандидатстване за Евровизия 2023 е бил до началото на октомври, а България не е подала документи за участие в песенния конкурс.

Новината за евентуалното ни неучастие в конкурса се появи най-напред в публикация на сайта wiwibloggs.com, който цитира съобщение на OGAE Гърция. 

Припомняме, че през последните две години България чрез националната телевизия участваше в конкурса под формата на публично-частно партньорство, при което финансовата част от участието ни се поемаше от компании спонсори. Така нашите участници Виктория и "Intelligent Music Project" не струваха нищо на бюджета на БНТ. Сегашният отказ от участие вероятно е по финансови причини.

От участие тази година освен България се отказаха и Северна Македония, и Черна гора.

Сигурните участници са:

Въпреки че от публикацията в сайта https://eurovisionworld.com не става съвсем ясно дали това е окончателния брой страни, се вижда ясно, че последната редакция на страницата е правена на 17 октомври, а там освен България фигурират още 3 страни, които предстои да се произнесат дали ще участват - Армения, Чехия и Молдова. Никъде в европейската преса обаче няма нищо по темата дали тези три държавио ще участват или не в конкурса.

От списъка освен това се вижда, че няма да участват и Андора, Словакия, Люксембург, Босна и Херцеговина, Монако и традиционно изключените Русия и Беларус.

От тези, които миналата година не участваха в конкурса - Унгария и Турция - не е постъпило желание да се завърнат в конкурса.

България не за първи път се отказва от участие в Евровизия. Между 2014 и 2016 ние нямахме представител на песенния конкурс. Същото се случи и през 2019 година.

Участията ни имаха и своите големи успехи, като най-големият от тях бе на Kристиян Костов, който стана втори в конкурса през 2017 година.

Тази година полуфиналите и финалът на Евровизия 2023 трябваше да се проведат в Украйна, след като украинската рап формация "Kalush Orchestra" спечели Евровизия 2022 в Италия. Поради войната в Украйна обаче бе взето решение конкурсът да се проведе в Англия, в Ливърпул, а датите са 9, 11 и 13 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

3

Браво!!! Подкрепям!

22548

2

dolivo

19.10 2022 в 16:40

простотия българска, не знаете сякаш че това е ПиАр клуб, и изпускаме реклама на страната

Идиотска работа

А коментатора дето се радва отдолу хал хабер си няма не само от икономика, ами и от маркетинг

Марш да копаеш домати на село, това дето го знаеш, стига си лял мозък плитък

 
X

Подкастът на OFFNews