Б.Т.Р. празнуват 30 години на сцена, БТА - 125 на Аполония днес

OFFNews 04 септември 2023 в 10:31 658 0

БТР

Снимка БТР

БТР

Б.Т.Р. ще имат днес концерт в амфитетъра в Созопол. Атанас Пенев, Славчо Николов, Иван Калфов и Илиян Диков ще отпразнуват 30-годишнината от създаването на групата. Освен популярни хитове от дългогодишната си история, съставът ще представи и някои от най-новите си песни.

Първите студийни записи на групата са в началото на 90-те години, а първият им албум - Bending the Rules – излиза през 1993 г. Само след две години – през 1995 г. - Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София. През годините са свирили на една сцена с редица световни музиканти и групи – като Scorpions , Nazareth, Deep Purple, Whitesnake , Motorhead, Europe, Accept и др.

Сатиричният театър „Алеко Константинов” гостува на сцената на читалище „Отец Паисий” със спектакъла „Светици и перверзници”. По пиесата на Хосе Варлета работи режисьорът Николай Младенов, а в ролите са актьорите Мартин Каров, Боян Арсов, Йорданка Стефанова, Ана Вълчанова, Полин Лалова и Албена Павлова. Сюжетът е свързан с четири монахини, които са заподозрени в загадъчно убийство. С разследването и разплитането на случая се заемат инспектор Джеферсън и неговият помощник сержант Боб.

Българското заглавие в кино афиша за деня е „Анна”. Филмът на режисьора Боримир Илков–Боно е по сценарий на Теодора Маркова, Невена Горанова, Георги Иванов и Теодора Дончева. В лентата участват актьорите: Радина Кърджилова, Надка Йорданова, Красимира Фатима-Лейла Карабулут, Валери Леков, Станка Калчева, Пламена Гетова, Васил Бинев, Йордан Ръсин, Добрин Досев и Веселин Мезеклиев.

Героинята от филма – Анна, е разследваща журналистка с успешна кариера, която обаче мечтае за собствено дете…

В залата на Археологическия музей Васил Спасов (пиано), Петър Славов (контрабас) и Атанас Попов (барабани) ще представят концерт с класически произведения.

Тодора Радева, културен мениджър и писател, ще представи новата си книга – „Едно възможно начало” (изд. ICU) в Художествената галерия на Созопол.

От издателството определят книгата като сборник с разкази за „болките, травмите, лутанията и самотата на съвременния човек. Герои, които се разравят до безкрай, търсещи нещо, по-голямо от себе си, нещо, на което да принадлежат”.

Представянето на тома „История на БТА (1898-2023)” на журналиста Панайот Денев ще е в Художествената галерия на морския град. БТА тази година навършва 125 години от излизането на първия си бюлетин. Във връзка с юбилея агенцията издава трилогия. Томът „История на БТА (1898-2023)” е съставен от Панайот Денев – дългогодишен журналист и генерален директор на агенцията в периода 1997-2002 г. Редакцията на изданието е поверена на проф. д-р Румяна Прешленова – директор на Института по балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика