''30 вечери с 30 класики'' представя ''Чия е тази песен'' на Адела Пеева

OFFNews 20 октомври 2023 в 08:31 1048 1

Снимка "Чия е тази песен", "30 вечери с 30 класики"

"Чия е тази песен", "30 вечери с 30 класики"

Документалният филм на Адела Пеева „Чия е тази песен“ ще бъде представен тази вечер в рамките на фестивала „30 вечери с 30 класики“, организиран от „Филмаутор“.

След прожекцията режисьорът-сценарист ще се срещне с публиката и ще подари на всеки зрител DVD копие на филма с автограф.

„Чия е тази песен“ тази година навършва 20 години от премиерата си. Оператор е Жоро Недялков. Копродукцията е на България, Германия, Белгия, Финландия, Дания и Нидерландия и е разказ за търсенето на истината за една песен. Герои във филма са както звезди на балканската музика – Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, така и обикновени жители на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Република Северна Македония и България.

Песента на филма има много имена, в България се нарича „Ясен месец веч изгрява“, в Босна – „Погледай ме Анадолко“, в Сърбия – „Руси коси“, в Северна Македония – „Ой, девойче, девойче“, в Гърция – „От чужда земя“, в Турция – „На път за Ускудар“, еврейското заглавие е „Красивата девойка". Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски.

„Чия е тази песен“ е първият български филм, получил номинация на Европейската филмова академия за най-добър документален филм за 2003 година. Представен е в програмите на 50 международни филмови фестивала, между които „Трайбека” в САЩ и IDFA в Нидерландия, отличен е със 17 национални и международни награди.

„Мисля, че причината за този продължаващ с десетилетия интерес е правдоподобността на историята, залегнала в сюжета на филма. Той разказва за нас, балканците, за манталитета ни, за нагласите ни в отношения със съседите, за комплексите ни и вечното ни желание да сме „по-голямата работа“ от тези до нас. Всичко показано във филма е много истинско, колоритно, емоционално и това предизвиква интерес и на младите, и на възрастните зрители. И не на последно място: ние сме едни и същи. Историята е локална, но въздейства глобално“, казва Адела Пеева.

„Имаше много и хубави истории, хубави спомени от срещи с всички тези хора, които срещах в продължение на почти две години. Но след повече от 20 години, това, което с радост си спомням, е невероятната подкрепа и помощ, която имах през целия снимачен период, и то от обикновените хора – не само от участниците във филма. Приказките от рода „Дете, и на магарето, ако е гръцко, не се качвай“, се оказаха абсолютно фалшиви. В този контекст моят гръцки колега, който ми помагаше при снимките в Гърция , една вечер ми каза следното: „Аз всъщност ти помагам, защото искам в процеса на работа да те убедя ,че песента все пак е гръцка“, разказва Пеева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

20.10 2023 в 09:04

Това е един филм, кото всеки от нас трябва да гледа! Така ще разбере защо на Балканите, на които живеят един файтон хора, скоро няма да заговорят на един език.. Но може и една закономерност да се установи - там , където влиянието на Русия е най-силно - там и шовинистичните настроения, уж националистически, са най-силни. А какво ни пречи - полуострова може за 24 часа да бъде прекосен с кола!! И Сорос е казал : "Балканите ще представляват интерес като зона за инвестиция когато паднат границите.". Т.е. един пазар е ефективен, когато в него живеят поне 50 милиона жители...
 
X

Да помогнем на украинските деца!