Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Пицата може да е и здравословна, и вредна

OFFNews 06 май 2017 в 12:45 34708 0

Снимка Pixabay

Пицата може да бъде здравословна и нездравословна едновременно. Колкото и да обичате да похапвате известната италианска храна, тя не винаги отговаря на нужното количество наситени мазнини, калории и натрий, от които се нуждае организмът ни.

В зависимост от вида на тестото, количеството сирене и използваните сосове, пицата може да се класифицира от полезно ястие до хранително бедствие. Дори в здравословните пици доматеният сос доставя значително количество натрий, така че, ако следите приема на сол, трябва да ядете предпазливо. Разбира се, размерът и количеството на парчетата също са важни.

Но съставките на пицата, могат значително да повлияят на нейната хранителна стойност. Колбасите и допълнителното сирене могат да повишат стойността на наситените мазнини, натрия и калориите, докато зеленчуците имат по-ниски стойности.

Замразените пици могат да бъдат удобна вечеря, но те също могат да варират по отношение на съставките и хранителната стойност, особено при наличие на натриев бромат, затова е важно внимателно да се четат етикетите.

Когато става дума за деца и пица, едно скорошно проучване заключи, че консумацията на пица сред юношите е свързана с по-висок дневен прием на калории, наситени мазнини и натрий. Проучването установи също, че пицата, изядена като лека закуска или от заведения за бързо хранене, има най-голямо отрицателно въздействие върху приема на калории.

Ако редовно се наслаждавате на пицата, опитайте се да я правите у дома, като използвате по-здравословни съставки - например по-качествено брашно, моцарела и доматен сос без добавена сол. И не забравяйте да добавите много зеленчуци. Колкото по-цветна е вашата пица, толкова по-добре!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови