Къпините: достъпната супер храна

OFFNews 15 август 2022 в 08:06 7200 0

blackberry
къпини

В наши дни все повече хора предпочитат здравословното хранене и здравословния начин на живот, за да избегнат голяма част от съвременните заболявания, с които дори и напредналата медицина трудно се справя. Добрата новина е, че в природата се срещат редица естествени продукти, които не само способстват за поддържане на добро здраве, но и за лечение на вече съществуващи здравословни проблеми. Сред тях определено можем да наредим къпините, които са достъпен и много полезен плод.

Съдържание на къпините

Къпините са супер храна. Те съдържат високи нива витамин С. Само 300 грама от тези плодчета доставят препоръчителната дневна доза витамин С на човек. Тъй като човешкото тяло не може само́ да синтезира този витамин, от съществено значение е той да бъде включен в диетата, тъй като участва в синтеза на протеини, в производството на колаген и на определени невротрансмитери. Тези процеси не само участват в бързото заздравяване на рани, но и в много други функции на тялото.

Къпините съдържат и висок процент фибри за регулиране нивата на кръвната захар и поддържат здравословни нивата на холестерол. Те могат да се похвалят и с наличието на много антиоксиданти, като антоционини, които ефективно се борят със свободните радикали в тялото, следователно предотвратяват рака и сърдечно-съдовите заболявания. Наличието на достатъчно витамин К в тях съдейства за доброто състояние на костите, а витамин А спомага за правилното функциониране на редица процеси в организма и за борбата с различни заболявания и инфекции.

Ако вече търсите магазин, откъдето да закупите качествени къпини на достъпни цени, ще намерите такива в Кауфланд на намалени цени.

Доказани ползи върху здравето

Според научно изследване върху ефекта на къпините, моторните и когнитивните функции при плъхове, хранени с къпини, значително са се подобрили в сравнение с тези, които не получавали къпини в рациона си. Според авторите на проучването този ефект се дължи на химикалите полифеноли, съдържащи се в този плод.

Следващо научно изследване, проведено върху хора, потвърждава, че подобен ефект се наблюдава и при хора, при това консумирането на 600 г къпини на ден довело до отслабване. Периодът на изследването продължил само 1 седмица. Включването на къпини в диетата спомогнало за подобряване на инсулиновата чувствителност при мъже със затлъстяване и наднормено тегло, като увеличило окисляването на мазнините.

Известно е свойството на къпините да понижават температурата при пневмония и други респираторни заболявания. Ако страдате от чести цистити или имате проблеми с бъбреците, този плод е точно за вас. Къпините са полезни и за стомаха: когато са презрели, действат като слабително, а в незряло състояния са отлично средство срещу диарията. Дори листата са полезни и богати на дъбилни вещества, минерали и аминокиселини. Във вид на чай те подобряват метаболизма и подобряват състоянието при диабет, атеросклероза, хипертония, истерия, задух, гастрит и стомашно кървене.

Плодчетата също могат да се включат в чая за успокоително и повишаващо имунитета средство. Жените в менопауза също се нуждаят от тези плодчета за намаляване на неблагоприятните симптоми през този преходен период.

Противопоказания

Въпреки многобройните си ползи, къпините имат и противопоказания при хора, страдащи от алергии към тези плодове, както и хора с ниско кръвно или увредени бъбреци. Такива трябва да избягват употребата на къпини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews