Гладиатори на колела се прицелиха в рекорд по река Дунав

ОFFNews 12 май 2017 в 15:46 3034 0

Уникална надпревара ще има по река Дунав на 8-ми и 9-ти юли т.г. 15 аматьори колоездачи ще стартират в 550-километро трасе по веломаршрута, следващ северната граница на България - "Дунав Ултра".

Целта им ще бъде да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната - видинското село Куделин, до последното населено "дунавско" място в България - гр. Силистра, за по-малко от 36 часа. Преодолявайки разстоянието успешно, участниците ще излъчат и победителя с неговите подгласници в първото издание на уникалното спортно събитие Дунав Ултра 4: "Гладиатори на колела".

КАКВО Е ГЛАДИАТОРИ НА КОЛЕЛА?

"Гладиатори на колела" е естествено продължение на поредицата от кампании от последните години в подкрепа на крайдунавския веломаршрут "Дунав Ултра", чиято пълна дистанция от близо 700 километра вече беше преодоляна успешно с велосипед, при това за по-малко от 48 часа. 

За разлика от минали издания, когато събитието имаше бутиков характер по отношение на участниците, тази година организаторите обявиха сложен механизъм, чрез който селектираха и одобриха 15 кандидати, решени да застанат на старта на екстремната велонадпревара.

СПОРТНО СЪБИТИЕ И ВЕЛОМАРШРУТ “ДУНАВ УЛТРА”

Амбицията на организаторите е надпреварата "Гладиатори на колела" да се развие като едно от най-популярните събития от този тип на континента. В момента подобни състезания се провеждат в множество държави, а за да бъдат допуснати до участие, кандидатстват стотици атлети-аматьори от всички краища на света.

През 2017-та година събитието ще предложи изминаването на дистанцията в два етапа по 550-километровата "крайдунавска" отсечка на веломаршрута "Дунав Ултра", който след гр. Силистра продължава към гр. Добрич и завършва на Черно море в района на с. Дуранкулак.

"Гладиатори на колела" ще предложи два финала - в гр. Свищов и гр. Силистра, където градоначалниците ще връчат почетните награди за първенците в етапите. Големият победител заедно с неговите подгласници ще бъде определен след сумиране на времената от двата етапа.

Към момента организаторите пазят в тайна кой ще връчи медалите на победителите, но обещаха, че това ще бъде достатъчно представително име, което приляга най-много на традициите на “Дунав Ултра” събитията от последните години.

ДОЛНОДУНАВСКИ РЕГИОН - ИСТОРИЯТА НА МИЗИЯ

В тазгодишното събитие атлетите ще преминат през всички български крайдунавски градове, като ще финишират буквално на метри от останките от Базиликата на Дамян – мястото, където преди около 2000 години под името Дуросторум е основан днешният град Силистра.

Историята на античните кастели и селища Бонония, Рациария, Августа, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум е история на някои от днешните най-големи градове по поречието на река Дунав в България.

Събитието цели да популяризира тези места като атрактивни туристически дестинации не само от национално, а и от световно значение. Оттам произлиза и наименованието на изданието на тазгодишното събитие Дунав Ултра 4 - "Гладиатори на колела". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови