Гладиатори, легионери и пламтящи мечове откриха "Орел на Дунава" (галерия)

Калоян Константинов 06 юни 2015 в 08:00 6616 1

Снимка OFFNews

Гладиатори от Legio V Macedonica.

Десетото юбилейно начало на уникалния за България и Балканите античен фестивал "Орел на Дунава" бе дадено с цяло войнство легионери, конници, варвари, даки, траки и прабългари от България, Италия и Румъния на 5 юни.

Пред публиката маршируваха в пълно бойно снаряжение римски войници, варвари, тракийски конници, както и грациозни весталки, дошли от Италия специално за фестивала, който се провежда от 5 до 7 юни в Свищов.

Преди огнената кулминация, посетителите можеха да разгледат римския походен лагер и този на варварите, както и да станат свидетели на състезанието в антични спортни игри за деца "Антични бързи, смели, сръчни".

Гостите имаха и възможност да присъстват на няколкочасова научна конференция, простираща се между темите за всекидневния живот на легионерите от Нове, езическите светилища и приемствеността им с християнските, новооткрития рядък епиграфски паметник в лагера, културния туризъм, развитието му и привличането на чуждестранни гости.

След това дойде време за официалното откриване на "Орел на Дунава" в лагера Нове, където се показаха в пълния си блясък десетки мъже и жени, облечени в традиционни носии и бойни доспехи от римската античност.

Пред стотиците зрители и гости кметът на града Станислав Благов запали огъня на фестивала заедно с римския император, на когото връчи и символите на града и на лагера. Реенакторите пък поставиха своите бойни знамена в свещената зала, където ще се пазят до края на събитието.

Благов благодари на участващите и се похвали, че през годинити в "Орел на Дунава" са участвали над 200 души от Италия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Русия и България.

"Свищов се утвърди като място за провеждане на най-големия реенактмънт фестивал на Балканите, но и като трайна дестинация на културен туризъм", каза той и допълни, че благодарение на фестивала страната ни присъства в календара на големите европейски събития по пресъздаване на историята.
 
Според него "Орел на Дунава" прави историята жива, достъпна и интересна, демонстрирайки на деца и възрастни военния бит и сблъсъци на Римската империя с варварите.

"Чувстваме се много благодарни за получаването на ключа на града и ви благодарим. За нас е изключителна емоция да бъдем тук, да се намираме сред хора, които обичат античния римски свят, за нас това е огромно удоволствие. Сега, когато имаме този символ на власт над град Свищов, смятаме да направим големи неща", заяви водачът на италианските легионери.

Венецът на откриването беше огненото шоу с пламтящи мечове, палки и др. обгърнати в пламъци пособия, което беше предшествано и последвано от специално антично нощно тога парти с DK Marti G, на което зрителите имаха шанса да наблюдават как легионери и даки танцуват на съвременна музика и да се присъединят към тях.

Най-интересното от фестивала:

Събота, 6 юни

Място: Античен лагер Нове и Посетителски център:

- 10:00 – 20:00 ч.: Римски походен лагер и варварски лагер - отворени за посетители;

- 11:00 – 14:00 ч.: Сутрешно шоу в сърцето на Легиона: гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; кулинарен конкурс за автентична древна кухня с приготвяне и представяне на ястията пред жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи;

- 14:00 – 17:00 ч.: Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове;

- 18:00 – 20:00 ч.: Битката за Нове: представления на групите-участници (Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Терра Дакия Етерна);

Голямата битка на реенакторите – варвари срещу римляни. „Историята на Регалиан – размирни времена по Дунавския лимес”;

- 20:00 – 20:30 ч.: Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланник на Република Франция в България;

- 20:00 – 21:00 ч.: Концерт на хор „Юлангело“ - автентични средновековни и религиозни песнопения, съвместно изпълнение с Първи италийски легион "Покръстването на варварите: възстановка на ритуално кръщение на изгубения готски език по Codex Argenteus (Сребърния кодекс) - ръкописа от VI век, съдържащ превода на Библията на епископ Вулфила на готски" и специалното участие на Първи български хор „Янко Мустаков“.

Неделя, 7 юни

- 11:00 – 13:00 ч.: Тържествен парад на групите по улиците на Свищов, обща снимка на участниците. Надписване на сертификати за участие във Фестивала и закриването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови