'Творения': Велимир Хлебников за първи път на български език

OFFNews 10 януари 2021 в 07:47 3915 0

Снимка Факел експрес

"Творения" на гениалния руски поет от началото на миналия век Велимир Хлебников излиза в том от 700 стр. на издателство ”Факел експрес“.

Роден на 28 октомври 1885 г. в Калмикия, умира на 28 юни 1922 г. в Новгородска губерния. Авангардист, поет, прозаик, драматург, философ, математик, с интереси в областта на кристалографията, биологията, физикохимията, древните езици и структурата на времето.

Обявяван е от съвременниците си още приживе за ”Колумб на нови поетически мате­рици“, ”Лобачевски на думата“, ”конструктор на звездния език“, ”велик гений на съвременността“, ”Председател на Земното Кълбо, ”крал на времето“ и сам себе си нарекъл ”бъдеянин“ и ”часовникар на човечеството“, Хлебников, както пише друг поетичен гений – Осип Манделщам, ”си играе с думите като къртица под земята“ и ”е изровил в земята ходовете на бъдещето за цял век“.

Изданието съдържа стихотворения, поеми, драматургични произведения, проза, свръхповести, утопии, статии, възвания, писма и дневници на един творец, който напоследък руската критика все по-често нарежда до името на Пушкин и определя като най-големия лироепически поет на руския ХХ век. Негов съставител и редактор е Георги Борисов, преводът е на Бойко Ламбовски, Георги Борисов, Иван Тотоманов, Кирил Кадийски, Надя Попова, художник: Кирил Златков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови