Откриха продължение на 'Портокал с часовников механизъм'

OFFNews 01 май 2019 в 13:21 6373 0

Неизвестно продължение на антиутопичната класика „Портокал с часовников механизъм“ е открито в архивите на Антъни Бърджес, съобщава CNN, цитиран от "Аз чета". В недовършения ръкопис, озаглавен The Clockwork Condition („Състоянието на часовниковия механизъм“), британският писател отговаря на моралната паника, предизвикана от култовата адаптация на Стенли Кубрик.

Книгата е нехудожествена и е написана едва седмици след премиерата на филма. Тя се състои от 200 машинописни страници и включва няколко ръкописни бележки, както и поредица от философски размисли за човечеството.

В продължение на десетилетия ръкописът отлежава в изоставения дом на Бърджес в италианското градче Бракиано. След смъртта на автора той е изпратен на Международната фондация „Антъни Бърджес“ в Манчестър заедно с други негови трудове и притежания.

Андрю Бисуел, който работи за фондацията и допринася за откриването на находката, споделя:

"Книгата е недовършена, но съдържа доста неща. Ако я съберете, ще видите какво би могло да се получи. Тя хвърля светлина върху спектъра от мисли и чувства на Бърджес относно културата непосредствено след излизането на лентата."

Екранизацията на Кубрик от 1971 г. получава признанието на критиците и публиката и е номинирана за „Оскар“ за най-добър филм. Тя повишава неимоверно популярността на Бърджес, но провокира и множество противоречиви реакции заради бруталните сцени и сексуалното си съдържание. Писателят е принуден да опровергава обвиненията, че възхвалява и подстрекава насилието посредством творчеството си.

Бисуел коментира:

"Бърджес е имал силното усещане, че е бил подложен на обстрел. В ръкописа той изразява крайната си загриженост спрямо нападките, че филмът подтиква хората към злодеяния. В този смисъл книгата е коментар на случващото се с него и как собственият му живот е бил обърнат с главата надолу заради успеха на филма. Тя олицетворява чувството на отчуждение, отчасти предизвикано от средствата за масова информация."

Текстът на The Clockwork Condition е трябвало да бъде придружен от 80 снимки, посветени на темите за свободата и индивида. Той е структуриран по същия начин като една от любимите поеми на Бърджес – „Божествена комедия“ на Данте.

Бърджес е автор на множество книги и комикси, но никоя от другите му творби не намира такъв обществен отзвук като „Портокал с часовников механизъм“. Списание Time посочва романа за една от най-добрите английски книги, написани между 1923 и 2005 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II