Интересна книга: Бежанската криза и Балканите

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2018 в 10:49 1953 0

На 10 октомври 2018 г. в Информационния център на Министерството на отбраната се състоя премиерата на колективната монография Бежанската криза и Балканите, 2015-2016 (съставители Александър Костов, Ирина Огнянова, Бисер Банчев, изд. Парадигма, 2018 г., 362 стр.).

Изданието е резултат от изпълнение на проект „Съвременните Балкани и предизвикателствата пред България“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ - МОН и изпълняван от ИБЦТ – БАН. Ръководител на проекта е чл. кор. проф. дин Александър Костов.

Тя е продължение на издадените през 2012 г., през 2015 и през 2017 г. колективни монография, посветени на актуалното развитие на Югоизточна Европа през ХХI век. Балканските реакции на „Бежанска криза са разгледани в няколко последователни и паралелни измерения през призмата на геодемографските процеси в света и в региона, историческото наследство, свързано с движения на големи маси хора на Балканите през предното столетие, реакциите на отделните държави и моделите на конфликт и взаимодействие между тях. Приложен е интердисциплинарен подход като проблемът е изследван от гледна точка на историята, политологията, международното право и социологията.

Първият раздел поставя акцент върху глобалните измерения на проблема и търси отговор на въпроса по какъв начин бежанската и мигрантската криза от 2015-2016 година се вписва в глобалните миграционни процеси в Европа и света от края на ХХ и началото на ХХI век. Текстовете във втората част на монографията представят различните стратегии и тактики на балканските държави за справяне с мигрантската вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови