Съдът след жалба на КЗП: ЧЕЗ взима пари незаконно

OFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 12:47 28261 2

Електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД е взимало незаконно пари за сметки от абонати, подали писмено възражение или уличени в манипулация на електромерите, без това да е доказано. 

Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) след заведен от Комисията за защита на потребителите (КЗП) колективен иск. 

Тези възможности са съществували съгласно въведените от дружеството неравноправни клаузи в Общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата. Едната клауза гласи, че „подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума”. Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 08:21

Всеки съд в Е. общност, вкл. българския първоинстанционен, СЛУЖЕБНО е длъжен да провери за наличието на неравноправни клаузи в индивидуалния договор с потребителя.Липсата на договор със Соф. вода,Топлофикация е НЕРАВНОПРАВНА КЛАУЗА (реш. на СЕС).ПРАКТИКАТА НА СЪДИЛИЩАТА ВЪВ СПОРОВЕТЕ В СЕКТОРА ВОДО И ТОПЛОПОТРЕБЛЕНИЕ БЕЗ ПРОВЕРКА ЗА НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ПРАВОСЪДИЕТО В ЕС.

24.08 2015 в 15:56

И кво праим сега?