50 хил. лева глоби за неизправни електроуреди на пазара

OFFNews Последна промяна на 18 май 2017 в 15:12 1326 0

116 акта на стойност 58 хил. лева заради продавани неизрядни електроуреди е наложила Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през 2016 г., съобщиха оттам.

Проверките за годината са били 1183.

Най-честите нарушения при проверените продукти са липса на маркировка за съответствие СЕ, липса на инструкция за експлоатация на български език, загряване на металните повърхности на уредите над допустимата температура, лесно достъпни части под напрежение и др.

Засиленият контрол продължава и през 2017 г. През март бе проведена проверка в цялата страна за наличие на СЕ маркировка и инструкция на български език, които са задължителни. Установени са 45 несъответстващи продукта, в това число 9 без СЕ маркировка. Съставени са 10 акта за установяване на административно нарушение, а 9 продукта са забранени да се разпространяват в търговката мрежа.

При избор на електроуред за потребителите е важно да проверят дали има маркировка за съответствие - СЕ. С нея производителят удостоверява, че е произвел продукта, съгласно европейските изисквания за безопасност. Ако естеството на даден продукт не позволява поставяне на СЕ маркировка, е допустимо тя да се нанесе върху опаковката и в придружаващите документи. Върху електрическия продукт е необходимо да са нанесени също основните му характеристики, като напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа и др. Също така да е обозначено името на производителя/вносителя и неговия адрес, както и инструкция за употреба на български език, която следва да се спазва от потребителите. При съмнения за нередности от страна на потребителите те могат да сезират както Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, така и Комисия за защита на потребителите, които да направят проверки, съгласно своите компетентности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови