Новият бос на Анжи Махачкала: Арестуваха ме в България за някакви 2-3 хиляди долара

ФБР смята Осман Кадиев за рекетьор, трети в йерархията на руската мафия

OFFNews 10 януари 2017 в 19:57 6797 0

В последните дни на 2016 година беше завършена сделката по смяната на собствеността в руския Анжи Махачкала. Новият бос на тима е Осман Кадиев. Оказва се, че руският милионер е свързан с България, където е съден за изнудване. Ето и историята му.

Милионер в САЩ

В началото на Перестройката Кадиев се занимава с предприемаческа дейност. През 1992-а година заминава за САЩ, където прави състояние само за две години. "С какво ли не сме търгували", спомня си Кадиев. "Цветя, дрехи, захар. Започнахме с компютри, което беше много печеливш бизнес.

През 1992 година, по покана на приятели, заминах за Америка, да видя как е там. И се получи. Бизнеспроектите потръгнаха. Реших да остана в Щатите за постоянно. След година-две взех и семейството при себе си. Милионер в долари станах някъде през 1994-а.

Там е много лесно за започнеш и да ръководиш бизнес. Даваш 700 долара на адвокат и след 20 дни имаш фирма с всяка форма на собственост. Дори получаваш поздравление от губернатора. Веднъж на три месеца счетоводител ти казва колко данъци ще трябва да платиш. Ако нещо се обърка, той ти показва грешката", споделя Кадиев за независимия в. "Southern Reporter".

Мишена на ФБР

Във ФБР смятат Кадиев за третия в йерархията на руската мафия в САЩ след Вячеслав Иванков (Япончик) и Александър Тишоменко (Тимоха). Обвиняват го в изнудване на емигранти от Съветския съюз и фалшификации.

В интервю за "Время новостей" Кадиев не отрича, че познава Япончик, но заявява, че всички обвинения срещу него са просто заговор на американците: "Вината на Иванков е, че той е доверчив човек и патриот".

"Руската мафия е измислина от ФБР", продължава Кадиев за «Южний репортер». "По-рано Америка се страхуваше и ненавиждаше комунизма и руските танкове. Съюзът обаче се разпадна, дойде време да се измисли нов национален враг. Аз ще ви кажа какво е руската мафия в САЩ: Това са шест руски емигранти, които се грижат за домовете на другите руски емигранти.

И хазяинът случайно в разговор се оплаква, че е заел 600 долара на съседа, но той не му ги връща. Шестимата веднага се отзовават: ще ги вземем. Отиваме, и му казваме: "Защо не си пращаш дълговете?". А той отива в полицията и се оплаква, че го заплашва руската мафия.


Арест в България


През 2000 година Кадиев е арестуван в България по искане на ФБР. Повдигнато му е обвнение в изнудване на собственик на ресторант в Балтимор. Става дума за няколко хиляди долара. "Съдията ми каза, че съм взел пари от руски ресторант в Мериленд. Но аз в този щат никога не съм бил. В САЩ имах Ролс-Ройск, други автомобили, квартира в Ню Йорк. За какво ми е за ходя в Мериленд и да изнудвам някого за 2-3 хил. долара? Това е смешно", разказва Кадиев. На базата на тома обвинение руският бизнесмен е съден в България и оправдан.

Скандал в Махачкала

От 2001 до 2006 година Кадиев е президент на Динамо Махачкала. Престоят му там е съпровождан както от успехи, така и от скандали. Най-гръмкият е през 2006-а по време на мач в Махачкала между Динамо и Кубан (3:2). След срещата гостите от Краснодар се оплакват, че Кадиев и неговото обкръжение е малтретирал четирима футболисти от техния отбор: Константин Зуев, Любомир Кантонистов, Андрей Топчу и Владимир Герасимов.

"Това е безобразие!", жалва се Контанистов. "Зуев беше ударен на излизане към терена, мен хората на президента ме биха в тунела". В крайна сметка Кадиев е отстранен за една година от футбола.

Инвестиции в молдовския футбол


След напускането на Динаво Кадиев заминава за Молдова. През 2007 година той става Председател на директорите на местния Нистру. В този момент отборът е един от лидерите в молдовския футбол, Не излиза от тройката и даже участва в евротурнирите. Известно е, че клубът плаща прекалено много пари за заплати на играчите. През 2010 година започва да се разпада заради липса на финансиране. Участието на Кадиев е неизвестно.


Здрава ръка

"Осман Кадиев е определян за един от най-деспотичните ръководители в руския футбол. Той държи здраво юздите на своите играчи: следи ги с какво с хранят, как се обличат, кай им прави масаж, колко инжекции им се бият. Забранява им игралните автомати и следи как тази заповед се спазва", пише «Южный репортер» още през 2006 година.

"Човек, който е проиграл 2-3 хил. рубли на ротативки, мисли само за това как да си ги върне", аргумевтира се Осман Кадиев, "Знам го от личен опит, губил съм крупни суми. Мога да се похваля, че моите момчета мислят преди всичко за футбол, а не за пари.

Би било полезно, ако клубовете в страната премахнат по една нула от заплатата на състезателите. Ако футболист в Кубан, Луч или Химик получава по 15-20 хил. долара, какво повече може да иска той! При мен момчетата получават от 800 до 1400 долара на месец и постоянно прогресират", разкрива философията си Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови