Драма определя футболист номер 1 на 2016 година

OFFNews 05 януари 2017 в 14:20 2441 0

Фотофиниш определи победителя в 56-ата анкета "Футболист на годината", определяща най-добрите за 2016-а. Новият номер 1 бие с минимална разлика от едва 3 точки, съобщи Българската асоциация на спортните журналисти, която администрира анкетата в партньорство с "Дакс Медия" и БФС.

В гласуването участваха 101 спортни журналисти от 50 електронни и печатни медии. За избора на играч №1 те определят своята призова тройка. Глас за първо място носи 3 точки, глас за второ място носи 2 точки, а глас за трето място носи 1 точка за крайното класиране.

След общо 606 разпределени точки от анкетните карти на гласувалите 101 спортни журналисти, Футболист №1 на 2016 година печели с преднина от само 3 точки. Кой е победителят ще стане ясно на церемонията на 7 януари.

Две от анкетите през XXI век също се решават с минимална преднина, но тогава победителите са избирани с аванс от 6 и 7 точки.

Първо Мартин Петров става "Футболист на годината" за 2006-а с преднина от 6 точки пред Димитър Бербатов. През 2009 година абсолютният рекордьор в анкетата Димитър Бербатов печели шестата от седемте си победи със 7 точки аванс пред Стилиян Петров.

По време на церемонията, организирана от "Дакс Медия", БФС и Българската асоциация на спортните журналисти, ще бъде награден и треньор №1 за 2016 година. Отличия ще получат и най-добрите играчи в българското футболно първенство за изминалата година.

Ивелин Попов е последния носите на наградата. Асът на Спартак Москва отново минава за основен претендент заедно с Владо Стоянов и Светослав Дяков, които изнесоха силни мачове с Лудогорец в Шампионската лига. Мнозина колреги пък призоваха да се отдаде заслуженото на Мартин Кабуров.

За съжаление през последните години изборът се стеснява непрекъснато, а нивото на конкуренцията пада .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews