Владимир Василев: Необходимо е туризмът да бъде обявен за държавен приоритет

OFFNews 10 ноември 2021 в 12:35 640 0

Туристическият сектор в България се намира в тежка криза. Необходимо е да бъде обявен за държавен приоритет, но не само на думи. Това каза Владимир Василев, кандидат за народен представител от БСП и член на съвета по туризъм към НС на партията. 

"Сегашният модел на управление на туризма е изчерпан. Необходимо е законодателството да се актуализира с оглед на новите реалности и COVID-кризата", смята той.

По думите на Василев предстои неясен зимен сезон с рекордно нисък брой резервации към този момент. "Планинските ни курорти разчитат основно на български и на румънски туристи. От началото на годината страната ни е била посетена от около 3 млн. туристи, от които едва 40 000 са от Великобритания, а това е истинска катастрофа за големите ни курорти. Част от хотелите и туроператорите са изправени пред фалит", обясни той. 

"Ситуацията при хотелиерите се усложнява от драстично увеличаващите се сметки за ток, които са над два пъти по-високи от плащаните през предходни години. Реално хотелиерите трябва да плащат цената за дългогодишното недалновидно управление на енергийната система, като за тях не са предвидени нисколихвени кредити с дълъг гратисен период по линия на ББР, които могат да бъдат използвани за инсталиране на фотоволтаични системи за хотелите", заяви още експертът.

Според него проблемът с недостига на кадри в хотелите също е сериозен, тъй като все повече от работещите в туризма се насочват към други сектори заради несигурната обстановка. "По-голямата част от служителите са сезонни работници, а техните интереси продължават да не са защитени. Необходимо е да се направят спешни законодателни промени в тази насока и да се изработи дългосрочна стратегия за запазване на сезонните работници в туризма", категоричен е Василев.

Той обясни, че въпреки че туроператорите опитват иновативни подходи, за да преминат през предизвикателствата, е много вероятно повечето от тях да фалират в близките години, защото проблемите в сектора и междуфирмената задлъжнялост се увеличават. "От началото на кризата в туризма те са едни от най-пренебрегнатите от държавата, а сумите предвидени като държавна подкрепа се бавят. Повечето от тях са освободили голяма част от служителите си и работят на минимален капацитет", припомни социалистът.

При екскурзоводите и планинските водачи проблемите също са големи. "Tе се нуждаят от ефикасна подкрепа и защита от страна на държавата. Освен това са изключителни важни за качеството на туристическия продукт и държавата трябва да полага усилия за гарантиране на техните права", каза експертът.

"Сред приоритетите на новото правителство в сферата на туризма задължително трябва да са създаване на нов туристически сайт на България и публичен регистър, включващ всички държавни туристически обекти. Необходима е и подкрепа за регионални туристически продукти, подобряване на достъпа до туристическите обекти, както и координиране и организиране на училищния туризъм и пътувания", счита Владимир Василев. 

Избори 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови