Външно: Всички наши представители в СИК-овете зад граница са деполитизирани

OFFNews 29 март 2021 в 17:19 2049 0

Всички представители на министерството на външните работи, които са част от съставите на секционните избирателни комисии в чужбина, са деполитизирани.

Това декларираха от министерството на външните работи за организирането на изборите зад граница. 

Главният секретар и зам.-председател на работната група Калин Анастасов обясни, че няма държава, която ни е отказала провеждането на избори, но има страни, в които не ни е разрешено да разкрием секции извън представителствата ни. Той даде пример с Прага, където секция ще има само в консулството ни.

По думите му са разкрити  рекорден брой секции в чужбина - 465. "Увеличен е броят на съставите на няколко СИК, като 2507 души е общата численост на съставите, а около 160 човека от София ще бъдат командировани. Освен това 140 души зад граница ще участват в СИК.

Анастасов обясни, че около 500 души са предложени от партиите за членове на комисиите. "От 2507 членове, когато извадим 300 представители на МВнР и 500 на партии, от нас се изисква да предложим около 1700 членове от нашите представителства зад граница", уточни главният секретар. 

От думите му стана ясно, че 33 секции са съставени от 33 души и това е така, защото има малко заявления за гласуване.  В Босна и Херцеговина са подадени 6 заявления, а на последните парламентарни избори са гласували 35 души. В Бразилия има 5 заявления, а гласували на предишния парламентарен вот са 18 души.

"Единствената държава, в която има секция с 3 души, а традиционно гласуват около 300 души, е в Осло, Норвегия.  Това е така заради противоепидемичните мерки и заради това, че са разкрити 2 нови секции близо до Осло", каза още Калин Анастасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков