Валентина Василева-Филаделфевс: Кремълски камбани бият в Светия синод

Да запазим „българска“ в названието на Българската православна църква

OFFNews 04 юни 2024 в 21:03 3640 0

Валентина Василева-Филаделфевс

Снимка Ние, идваме

Кандидатът от Ние, идваме Валентина Василева-Филаделфевс

Фукаха се, че сме изгонили руските агенти в расо, а от два дни Кремъл има мнозинство в Светия синод на Българската православна църква. Вкарват ни вълка в кошарата, с наше съгласие, през "активни мероприятия". Това коментира Валентина Василева-Филаделфевс по повод избора на Арсений за нов Сливенски митрополит.

„Как го направиха ли? Активизираха „Възраждане“ да скочи уж срещу Николай Пловдивски, за да се погнусят евро-атлантиците и изборът на дясната му ръка - Арсений - да стане приемлив за Сливенски митрополит“.

Ще припомня колко е евро-атлантик Николай Пловдивски, допълни Вадилева. „Четири месеца след началото на войната той даде титлата архонт на Георги Гергов, който е почетен консул на Русия в България и поддръжник в най-разнообразен смисъл на Румен Радев. А всъщност отново става дума за пари, корупция и влияние“.

По думите на Василева Сливенска митрополия е най-богатата - притежава земи и имоти по Черноморието и чак до Гърция. „Някой виждал ли е регистър на църковните имоти? И НАП не са го виждали! Нека разследващите журналисти да не забравят това. Имат много работа по темата“, категорична бе Валентина Василева.

Според нея с този избор пловдивският „производител на архонти“ се сдобива с още един глас при избора на патриарх на БПЦ, което най-вероятно му дава мнозинство. И последствията ще се окажат още по-тежки за миряните в България. „Те още помнят как руският патриарх размахваше пръст на българския президент, излизайки извън пределите на дипломацията и забравяйки, че езикът и християнството са стигнали до Киевска Рус именно от България. Рискът поведението на полковник Гундяев да се превърне в модел за висшия клир на Българската православна църква ще се окаже щета за най-интимните религиозни чувства на българите и вместо страховете от намеса на държавата в църковните дела, ще се окажем пред риск от намеса на църквата в държавните дела“, подчерта Валентина Василева-Филаделфевс.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов