В секция гласуват с хартиени бюлетини, защото СИК забравила да включи машината в контакта

Една жалба и 6 сигнала в ЦИК до 10,30 часа

OFFNews 21 ноември 2021 в 11:26 4748 1

В една секция в страната са преминили към гласуване с хартиени бюлетини, защото членовете на секционната комисия забравили да включат машината в контакта и батерията на устройството се изтощила. СИК решила да се премине към хартиени бюлетини. Когато техникът включил машината, гласуването с бюлетини вече било започнало и затова от ЦИК решили да продължи по същия начин.

Това стана ясно от брифинг на зам.-председателя и говорил на Централната избирателна комисия Росица Матева и колегата й Цветозар Томов. 

Матева обясни, че вчера устройствата, при които е установена повреда, са били 6 и е взето решение в секциите, където трябва да са тези машини, да се гласува с хартиена бюлетина. Днес проблем има при 15 машини. 

Петте карти за устройство в секция в Бургас са изчезнали. Вчера те са били в секционната комисия, а днес не са открити. Централната избирателна комисия е взела решение да се гласува с хартиени бюлетини. 

До 10:30 ч. е постъпила една жалба от председател на СИК в Смолян, който е работил на 14 ноември, но с решение на РИК е сменен. ЦИК не е уважила жалбата. Постъпила са и 6 сигнала. 

Сред тях от избирател, който е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка е гласувал с декларация, обясни Матева.

Има и сигнал от жена, която живее постоянно в чужбина, намира се в страната, но постоянният й адрес е в Бургас, а тя е в София. Направила е запитване как може да упражни правото си на вот, но това няма как да се случи, защото гласуването става по постоянен адрес.

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

Стана ясно, че избирателите, имащи право на глас на балотажа за президентските избори, са 6 632 375 души. Секциите са общо 13 234, от тях 341 са подвижни. В болниците и социалните институти има общо 181 секции, толкова са и секционните комисии за карантинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Atan

21.11 2021 в 13:17

Явно става дума за саботаж на машинното гласуване. Забравили да мключат машината, загубили картите - ала-бала. Миналата седмица имаше замазави екрани и спиране на тока, изгаряне на бушони от машини и т.н. Трябва да се търси наказателна отговорност!
 
X

Предизборно със Светльо Витков