В политическия лабиринт

Таня Балабанова 05 юни 2024 в 15:12 409 0

Политическият лабиринт

Снимка Евранет

Как ще гласува поколението Gen Z

В навечерието на изборите за български и европейски парламент се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Това са Яна Янева, Валентин Глушков и Илиана Искърова – ученици от Профилираната природоматематическата гимназия.

И тримата ще гласуват за първи път на 9 юни. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС. Признават, че не се информират от традиционните новинарски емисии, а формират мнение от социалните медии, четат различни източници, дискутират в неформална среда, следват инфлуенсъри. Те са категорични, че посланията на родните политици не достигат до тях чрез социалните медии. Според тях политическите формации в страната не предлагат решения на актуалните проблеми, а това води до слабо младежко участие в изборния процес. Младите са склонни да се доверят много повече на депутатите в Брюксел, отколкото на колегите им в София. Запознати са с това как работят алгоритмите във фийда на интернет платформите.

Подобно мнение споделя и техният връстник Ивайло Жеков от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Политиците доминират в сутрешните блокове, но много малко от тях се появяват редовно в социалните мрежи, например в подкасти в Youtube, смята той. Техните послания са насочени предимно към гласоподаватели, минали 30-те години, така, по думите му, устремените към властта губят най-младите като аудитория и избиратели. Той се информира от традиционните и от новите медии. Следи с повишено внимание новинарския поток и отбелязва, че няма напълно достоверна информация, затова никога не се доверява напълно на поднесеното съдържание.

С развитието на технологиите, изкуствения интелект (AI) и неговите генеративни способности - фалшивите новини онлайн и хибридните атаки все повече се засилват в международен план, казва Александър Райчев, който е генерален мениджър за България на компания - световен лидер в разработката на интелигентни автоматизирани платформи за разговори с AI.

По думите на Райчев, който е един от 100-те най-влиятелни IT личности в България за 2024 година, хибридните атаки включват комбинация от кибератаки и дезинформация, насочени към подкопаване на доверието в демократичните институции и манипулиране на общественото мнение. Според него младежите са далеч по-ориентирани в потока от информация спрямо хората на средна възраст.

„Поколението Z се интересува повече от киберсигурност, по-внимателни са в онлайн пространството, запознати са повече с рисковете в цифровия свят“, подчертава IT специалистът.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх