В най-голямата секция в "Младост" изчезнаха гласовете за РБ

ОFFNews 28 октомври 2015 в 19:25 9079 9

Над 100 бюлетини и всички гласове за Реформаторския блок изчезнаха в най-голямата избирателна секция в София - 47-ма секция в район "Младост 2", съобщи журналистът на "Дневник" Юлиана Колева

Тя отворила сайта на ЦИК, за да провери правилно ли са отчетени гласовете на нея и мъжа ѝ, но се оказало, че те изобщо не са отчетени, нещо повече - нито един човек от десетте жилищни блока, включени в секцията, не бил гласувал за РБ.

Реформаторите са втори по популярност в столицата след ГЕРБ по гласове за общински съветници и кмет, но в конкретно тази секция се оказали сред последните.

Журналистката отбелязва, че знае как се гласува, внимавала е да не сгреши нещо и е сигурна, че дори всички останали да са сбъркали, поне един глас от нея (с преференция за общински съветник) трябва да бъде записан. Такъв обаче няма изобщо.

В протокола се посочва, че 38 души са гласували за кандидат-кмета на Блока Вили Лилков, но за общинска листа - нито един. По общи данни в София близо 10% от избирателите за кмет са се доверили на Лилков, докато 18% са харесали листата с общински съветници, което логично води до извода, че съотношението на гласовете в бюлетините в секцията трябва да е подобно.

Тя отбелязва, че и сутринта, и вечерта пред секцията имало опашки от десетки хора, което е нормално, тъй като в нея са записани 1000 гласоподаватели. Според протокола обаче своя вот са дали по-малко от 300 души.

Поправките в протокола са цяла редица - в него първо пише, че гласувалите са 379, после са станали 268. Още от самото начало обаче записаната бройка бюлетини от урните е била 268, от които 26 недействителни, нищо, че описаните избиратели били първоначално преброени като 379. По този начин в небитието отиват близо 100 бюлетини.

Това са бюлетините са общински съветници - 268. В същата секция обаче за кмет са гласували 377 души, а за референдума 379, което поражда допълнителни съмнения и въпроси.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!