В 10 секции няма да има машинен вот

OFFNews 04 април 2021 в 10:29 1757 1

Днес се гласува в общо 12 630 секции. От тях подвижни секции (ПСИК) са 283, като в болниците има 199 секции, 46 ПСИК са за карантинирани, има и 12 ПСИК в места за задържане, съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Вчера е имало затруднения за доставката на машини, но вече всички те са в секциите. При инсталирането на машините се е установило, че 10 машини не са в добро състояния и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване. Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини. Подадените до този момент гласове с машини се прибавят към протокола в края на изборния ден. С машини тази години се гласува в 9398 секции, съобщи Цанева.

Не се знае колко гласоподаватели са карантинирани, тази информация може да се получи от местните РЗИ, но тя непрекъснато се променя. Няма проблеми с попълването на състава на СИК и подвижните СИК, като само за съставите на ПСИК, които обслужват карантинирани, няма информация, но тя може да се получи по места, посочи Цанева.

Декларацията за негласуване на друго място, която се попълва от нашите съграждани в чужбина, по закон се попълва пред СИК. Вероятно има случаи заради пандемията попълването на декларацията да може да става и по-далеч от състава на комисията, допълни Таня Цанева. Според нея към момента няма сериозни сигнали за нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2013

1

JOKIN

04.04 2021 в 11:20

После се сърдим,като ни кажат,убава работа,ама българска.Излишни пари,се трошат.Изборите(ако е вярно)ни струват,150 милиона,толкоз ли сме богати,че милионите,ги нямаме за нищо.А старите хора изнемогват.