Терзиев иска София да е като Виена, Хекимян - да прилича на себе си, но да изглежда по-добре

OFFNews 13 октомври 2023 в 13:32 2739 7

Васил Терзиев и Антон Хекимян

Снимка Кадър Нова тв

Искам София да бъде като Виена - да можеш от една точка на града до друга да походиш няколко километра, да не се спънеш, да не си съсипеш обувките и да надигнеш глава, за да го видиш този град. А не както е в София в момента - само да си гледаш в краката, дали няма да се спънеш или окаляш. 

Това заяви кандидатът на ПП-ДБ (Спаси София) за кмет Васил Терзиев по Нова телевизия по време на дебат с кандидата за столичен кмет на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. 

Ние може да сме видели Виена, но хората да не са - искам София да прилича на себе си, но да изглежда по-добре, заяви Хекимян.

Двамата си задаваха въпроси един на друг. 

„Знаете ли, че по време на COVID кризата и след нея, когато имаше криза с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подпомогнат от правителството с 4 млрд. паунда - за да не блокира градът. Знаете ли колко пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския транспорт?”, атакува Антон Хекимян.

„Градът няма да блокира, напротив – само по-бързо ще се развива, когато спрем определени практики. Централната власт има голямо отношение към развитието на града, но управлението на София никога не се е фокусирало върху собствените приходи, така че този град да има по-голяма независимост, а винаги е разчитало на активната роля на правителството. Ще работим това да се промени”, отговори Васил Терзиев. И допълни: „Трябва да има принципно отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало грешки трябва да се поучим от тях”. 

Хекимян нападна отново: "Значи признавате, че е имало грешки. Понеже не отговорихте - нула лева е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде повишена. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, но всъщност гражданите са потърпевши. Това ли е начинът, по който ще управлявате?”, каза Антон Хекимян.

„Не, винаги съм заявявал, че е нужно да има принципна позиция, да няма мой твой. Мой районен кмет, твой районен кмет, фаворизирани фирми, нужно е принципно управление. Длъжни сме да защитаваме интересите на софиянци”, затвори темата Терзиев. 

Понеже много обичате да говорите за стандарти. Кой точно стандарт би следвала София под ваше управление и надзор? Стандартът, при който се защитава гражданският интерес, нещата се правят от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на постоянно закъсняващите ремонти, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните обществени поръчки, мръсния въздух? Кой точно стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е постигнат благодарение на 17 години управление на партията, която ви е издигнала?”, попита Терзиев.

„Стандартът да следваме най-доброто за града си като граждани. През всичките тези години сме показвали нещата, за които говорите – различните видове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването. Стандартът, който аз искам да наложа и екипът ми се съгласи, е стандарт за всяко нещо – от тротоарната плочка до големия ремонт. Има наредба за градската среда, която казва каква ще е тротоарната плочка, как ще изглежда градското обзавеждане, как ще изглежда пейката. Като гражданин ще следя това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, на всяка плочка, ако трябва. Да спре ремонта на ремонта”, каза Хекимян. 

Терзиев обаче го попита как, като ще работа до голяма степен със същия екип. „Когато аз управлявам София, тогава ще се съберем да си говорим за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам. Екипът ще го избера аз”, отсече Хекимян.

„Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. „Предлагам големите договори да не се подписват накрая, общинското имущество да не се разпродава накрая”, продължи Терзиев. 

Ако Фандъкова не подпише договорите за поддръжка, ще имаме същата ситуация, каквато имахме в държавата с републиканската пътна мрежа не се поддържаше по време на правителството на ПП, защото така и не бяха подписани договорите”, контрира Хекимян.

За ремонт на ремонта

“Ясно трябва да кажем, че ще премахнем практиката ремонт на ремонта. Ще има качествен ремонт от първия път. За да се случи това трябва да се случат няколко важни неща по целия процес. Обстоен анализ как и какво се прави, добро планиране, добро задание, ясни обществени поръчки, стриктен контрол на изпълнението, глоби, съразмерни с размера на ремонта, а не да глобиш някого с 900 000 лв. и после да индексираш цената на ремонта с 6 млн. лв. Трябва да има и черен списък на фирмите, които не се правят. А не само да си говорим. Нещо, което не е предадено, разпада се пред очите ти, а ние говорим за стандарти”, заяви Терзиев. 

„Мога да го направя и мога да го докажа. Когато човек отговаря за нещо, ще ходи и ще прави проверки”, каза Хекимян. „Има тротоари, в които 20 години не са сменени плочките, но има и такива, които са направени добре”, допълни той. 

За детските градини 

Проблемът с детските градини ще бъде решен за един мандат. “Това е приоритет. Четири мандата не стигнаха на ГЕРБ да се справи с този проблем, но ние можем. Ще работим и с Министерството на образованието и с Министерството на здравеопазването, за да се реши проблемът с детските центрове, забавачници и кооперативи. Трябва да се уреди статутът им. Трябва да се работи и с бизнеса, за да се строят детски градини там където има работещи хора. Както ние го направихме преди години в компанията ни”, каза Терзиев. 

37 детски градини реалистично могат да бъдат построени за по-малко от 3 години. Това ще реши проблема за децата между 3 и 6 г. , за 2000 деца. За яслените групи липсващите места са близо 8000. Те ще продължат паралелно да бъдат изграждани към групите за детски градини. Ангажиментът за строителството на детски градини е на районните кметове, обясни позицията си Антон Хекимян. 

Терзиев репликира, че ще бъде решен проблемът на 4000 деца. Двамата влязоха в по-остър сблъсък: Хекимян: "Не можах да разбера: тези, които вие ще строите или тези 37, които ние сме обещали? Терзиев: "А Вие "ние" ли сте или сте Вие. Аз се бъркам постоянно кога сте "ние"? Когато е нещо хубаво сте "ние", а когато има проблем, е "аз и не съм част от проблема". 

За паркирането и транспорта 

„Служебният абонамент” със сигурност ще бъде редуциран. Когато става въпрос за места за паркиране, със сигурност трябва да бъдат изградени буферни паркинги в по-широката част на центъра. За да намалим и трафика, трябва да направим градския транспорт още по-удобен. Искаме да продължим строителството на метро. Още 10 км трябва да бъдат изградени в следващите години”, заяви Антон Хекимян. Той се обърна към опонента си и го попита дали одобрява, че от ПВУ „Кирил Петков и Асен Василев отрязаха 200 милиона за метрото, за продължаването му през „Слатина”. 

Удобна опорка, но невярна, реагира Терзиев. „Това се случи по време на служебното правителство на г-н Радев. Проверете фактите. Бъркате или искате да подведете зрителите – пари има заделени”, допълни той. 

В центъра като пообиколите 5-10 минути, все ще си намерите място за паркиране, каза Хекимян. Според Терзиев са необходими понякога и 40 минути. 

Той се обяви за поскъпване на синя зона и въвеждане на червена зона в центъра, където времето за паркиране да е много кратко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

7

ПР

14.10 2023 в 08:53

Хъкамъкимян е мъка,с нищо по-различна еманация на гербаджийското"явление" от 2009 г.След 1878 г.,с много желание,ентусиазъм,инвестиции и мисъл,е започнато изграждането на София,като модерен,европейски град.По модел на Виена,Брюксел,Париж.Три исторически събития,спират процеса.Англо-американските бомбардировки,1/3 от Центъра е в руини.Нахлуването на комунизЪма,върху щиковете на окупационната съветска армия.Следва мрачно преформиране на Столицата по сталински модел.И накрая-4 мандата"Фандъкова",погром върху града.

14469

6

случайно прочетох

13.10 2023 в 17:09

Хики никога не ми е бил симпатичен, защото в излъчването му има нещо хлъзгаво, нещо нечисто.
Определено може да лъже....

-1650

5

ob1

13.10 2023 в 14:59

Фандъкимян защо само лъжи приказва?!? При това абсолютно елементарни - Киро&Асен не били дали пари за СКГТ покрай ковид. Льольо, коя година беше ковид и коя тиква беше на власт? Точно така, 2020 и точно същата тиква, дето те е издигнала за кмет!
Като журналист в топ медия ти какво направи, за да не се случват безобразията, които се случваха толкова години? Нищо! Айде друм!

5827

4

pisnamiotmutri

13.10 2023 в 14:25

Аз искам две неща - колите да не са по-важни от хората и да дишам чист въздух... а да и водата, която пия да не е с филтрирани фекалии от живеещите на 2 метра от брега на язовир Искър.

Колко българи знаят, че Девин е на Ахмед Доган? Eдна от двете марки, които се предлагат навсякъде.

605

3

Wenc

13.10 2023 в 13:47

ДС Наследника май не е бил скоро във Виена.

Не желая София да стане поредният европейски голям град преливащ от мръсотия, бездомници, араби и бежанци.

Иначе дебата беше пълен майтап.
Тия и двамата идея си нямат защо бяха там.
По-лошото е, че и в общината не знаят защо искат да бъдат.
Палячовци.

1855

2

Чосър

13.10 2023 в 13:41

Имах доброто желание да изгледам целия дебат, ама още в началото се сетих -- ГЕРБ и Махатма Ганди да издигнат, пак няма как да ме убедят да гласувам за тях след всички тези години (на безобразия).

210

1

Merc

13.10 2023 в 13:39

Клоуни .
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика