Стотици членове на комисии са сменени в Благоевград, Монтана, Враца, Хасково, Петрич

OFFNews 09 юни 2024 в 16:55 2227 0

Избори 2024

Снимка БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Изборите в Благоевград

Ден преди началото на изборния ден в Благоевградско са сменени около 500 членoвe на секционни избирателни комисии. Освен това в деня на вота е установен проблем и с машините. Това става ясно от брифинг на председателя на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров. 

По думите му по-голяма част от смяната е станала още в събота, като около 20% са секциите, чийто състав е сменен през последните два дни, а хората не са минали обучение.

РИК посочва, че причината за отказа на хората в последния момент е големият обем работа заради провеждане на избори две в едно с преференциално гласуване, съобщава БНТ.

Данни за немалка смяна на членове има и за областите Монтана, Враца, Хасково. Районната комисия в Монтана съобщи, че са сменени близо 300 души, но за разлика от Благоевград, трактовката е, че бройката не е голяма и необичайна, отбелязва в. "Сега".

Подмяна на членове на секционни избирателни комисии е имало и в Петрич - повече от 110 души.

По-рано източници на OFFNews сигнализираха, че председател на Секционна избирателна комисия от ДПС гласува вместо избирателите. Сценката се разиграва в 10-та секция, Нова Загора, 21 МИР-Сливен. Председателят от ДПС - Митко Велев Щилянов, гласува директно вместо избирателите. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх